Fajon: Međustranački dijalog što je pre moguće, može biti onlajn

Vesti 22. jan 202120:52 > 20:539 komentara
Izvor: N1

Evropski parlament posvećen je nastavku međustranačkog dijaloga što pre je moguće, posebno imajući u vidu da su parlamentarni izbori najavljeni za april 2022. godine“, kaže za Nova.rs predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Fajon.

Ona navodi da je dobro što je predsednik Skuštine Srbije Ivica Dačić kontaktirao predsednika Spoljnopolitčkog odbora Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera.

„To je znak dobre volje srpske strane da se nastavi dijalog“, navodi ona.

Fajon za Nova.rs navodi i da je Evropski parlament spreman za razgovor o mogućnostima i kompromisu kao glavnim temama međustranačkog dijaloga.

„ Aktuelna pandemija i ograničeno kretanje koje je povezano sa tim, doveli su nas u nesrećnu situaciju, u kojoj je nastavak dijaloga u ovom momentu veoma težak i izazovan. Svi moramo da se prilagodimo i da nađemo rešenje za nastavak razgovora. Može biti onlajn kako smo i preporučili u pismu predsedniku Skupštine Srbije“, navodi Fajon.

Fajon je zajedno sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom poslala pismo predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću u kome je to predloženo.

Ona je nedavno izjavila za N1 da je interes da dijalog počne što pre i da treba da se radi na reformama. Upozorila je da Srbija nije otvorila nijedno poglavlje i da taj proces mora da se pospeši. Ona je tada rekla i da Evropski parlament i dalje čeka i da su zabrinuti u vezi sa dijalogom, pošto još nije poznato ko će učestvovati.

Iako se za ovu nedelju najavljivao nastavak dijaloga to se nije dogodilo. Fajon je rekla da se čeka još jedan razgovor Ivice Dačića sa Mekalisterom. Taj poziv Dačić još čeka.

Komentari

Vaš komentar