Fajon: Ne smeta mi što postoji više dijaloga vlasti i opozicije u Srbiji

Vesti 10. jul 202113:43 > 14:16 36 komentara
N1

Poslanici Evropskog parlamenta (EP), posrednici u međustranačkom dijalogu, izjavili su u Beogradu da su razgovori političkih stranaka vlasti i dela opozicije u Srbiji protekli u dobroj atmosferi i da su bili konstruktivni i otvoreni. Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je, na pitanje N1, da joj ne smeta što postoji više paralelnih dijaloga vlasti i opozicije u Srbiji o izbornim uslovima.

Povezane vesti:

„Ne smeta mi da postoji više dijaloga, ako svi imamo istu nameru – da napravimo uslove za poštene i demokratske izbore“, rekla je Fajon medijima nakon druge runde međustranačkih razgovora uz posredovanje članova Evropskog parlamenta.

Ona je izrazila očekivanje da će na kraju biti napravljen zajednički kompromis.

„Ja imam poverenje, mi smo po prvi put seli zajedno, svi su imali stavove, svi su dali konstruktivna mišljenja. Očekujem da ćemo u julu i avgustu raditi i sa jedne i sa druge strane, da u septembru možemo imati neke rezultate“, rekla je Fajon.

Flekenštajn: Neće biti problema

Evropski poslanik Knut Flekenštajn rekao je da neće biti problema „dok god dva dijaloga idu paralelno“.

“Postoje dva paralelna dijaloga, i to nije problem. Ja razumem one koji ne žele mešanje drugih“, rekao je Flekenštajn, koji posreduje u razgovorima uz Fajon i evroposlanika Vladimira Bilčika.

Dodao je da učesnici drugog dijaloga „razgovaraju o istim pitanjima o kojima i mi razgovaramo“, i da se nada zajedničkim rešenjima.

Bilčik: Da nemamo bojkot izbora

Vladimir Bilčik je izjavio da su poslanici EP pre početka druge faze dijaloga imali “veoma konstruktivan i dobar sastanak“ sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Postoje još neki dijalozi koji se odvijaju, ali ono što je važno je da na kraju imamo za cilj iste rezultate, a to je unapređenje političkih uslova, izborne kampanje i da nemamo bojkot izbora”, rekao je on.

Podsetio je da je dijalog o izbornim uslovima vođen i pre godinu dana, uoči prethodnih parlamentarnih izbora, uz ocenu da je i on doneo napredak.

Na pitanje kakav je napredak doneo taj dijalog, budući da je opozicija bojkotovala izbore a Regulatorno telo za elektronske medije nije ni po čemu promenilo način rada, Bilčik je kazao da „kada je u pitanju prošlost uvek postoje različita tumačenja“.

„Činjenica da smo ponovo ovde i da su svi relevantni činioci došli ovde znači da postoji još toga da se radi“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare