Fajon o dijalogu vlasti i opozicije: U EP zabrinuti, žele da počne što pre

Vesti 14. jan 202118:2941 komentara
Tanja Fajon Poslanica Evropskog parlamenta
Izvor: Izvor: N1

"Očekujem sledeće nedelje novi razgovor Ivice Dačića i Dejvida Mekalistera, mi paralelno razgovaramo u Evropskom parlamentu i razmatramo sledeće korake. Interes je da dijalog počne što pre, treba da radimo na reformama, Srbija nije otvorila nijedno poglavlje, moramo da pospešimo proces. Dijalog je bitan i nadam se optimsitičnom početku godine", rekla je za N1 posrednica Evropskog parlamenta za međustranački dijalogu Tanja Fajon.

Kako je rekla Fajon, u EP čekaju i zabrinuti su u vezi sa dijalogom, pošto još nije poznato ko će učestvovati.

„Prvi korak napred je da se održi sastanak sa Ivicom Dačićem, za sada je samo Dejvid Mekalister razgovarao telefonom s njim i izrazio je podršku nastavku dijaloga, očekujemo još jedan razgovor o sledećim koracima. U EP smo zainteresovani da se što pre nastavi, iako zbog pandemije imamo ograničeno putovanje“, poručuje Fajon.

Ona navodi da je „sprska strana slobodna da kaže šta bi želela da vidi u dijalogu“.

„Ja sam bliska i sa opozicijom i sa vladajućom strukturom i sa civilnom strukturom i sa medijima, dugo pratim situaciju u Srbiji, brine me što se dešava i želim da podržim Srbiju u svim reformama, da što pre uđe u EU. Naš glavni motiv je Srbija, proces reforme i podrška Srbiji“, rekla je ona.

POVEZANE VESTI:

Fajon navodi da će teme dijaloga biti dogovorene sa srpskom stranom i da treba formirati višetsranačku platformu, koja će doprineti stvaranju konsenzusa u društvu.

„Jasna je potreba za deeskalacijom tenzija među svim političkim akterima i pokretanjem institucionalnih reformi parlamenta. Ne slažem se da nismo bili uspešni u prvoj fazi, jer smo postigli nekoliko poboljšanja izbornih uslova. Želim da podsetim Srbiju na potrebu ispunjavanja svih obaveza, ja mislim da je to u inetersu srpske strane, sve je to s ambicijom da Srbija u reformama napravi korak dalje ka EU“, dodala je evroposlanica.

Zato, poručuje Fajon, očekuje da srpska strana napravi delegaciju i da razgovori počnu.

„To što je predsednik Dačić rekao da onlajn nije najbolji izbor za dijalog, mogu da kažem da mi je žao što je pandemija, volela bih da se sretnemo uživo i da vodimo dijalog, ali smo u situaciji da svi koristimo kamere i to je pravi put da radimo i ne gubimo vreme“, naglasila je.

Kada je u pitanju ostavka Slobodana Cvejića u REM-u, Fajon kaže da je REM bio veoma važno pitanje u prvoj fazi dijaloga.

„Objavili smo četiri mere za unapređenje, ostavka je zabrinjavajuća, sudeći po reakcijama REM još nema poverenje u nepristrasnost, mi smo tražili od REM-a da učine sve u svojoj moći da podstaknu poverenje u rad, i da se uzdrže od davanja doprinosa polarizaciji medija. Pratimo situaciju u medijima, ona je zabrinjavajuća, svi građani zaslužuju slobodne medije“, kaže Fajon.

Upitana o napadima na medije i novinare, uz podsećanje na pretnje novinarki N1 Jeleni Zorić i to što Eparhija Bačka nije dozvolila ekipi N1 da uđe u portu crkve, Fajon kaže da je to nešto što ceo politički vrh i društvo treba da osude.

„Mediji treba da rade nezavisno i transparentno, kredibilnost i profesionalnost su jako važni. Ove događaje ne samo da je potrebno osuditi, već treba da dobiju i pravni epilog i da se spreče sledeći put. To politika ne sme da podržava, to je pitanje normalnog društva, etike i političara koji treba da su uzor društvu, svaku takvu stvar treba osuditi“, zaključuje Fajon.

Komentari

Vaš komentar