Fajon: O dokumentu o izbornim uslovima neće se ponovo pregovarati

Vesti 26. sep 202108:43 145 komentara
N1

Poslanica Evropskog parlamenta (EP) Tanja Fajon izjavila je da ni vlast ni opozicija u Srbiji nisu potpuno zadovoljni dijalogom o izbornim uslovima, i da je to dobro, jer znači da će svaka strana morati nečim da doprinese normalizaciji odnosa.

Fajon je za list Blic rekla da ne znači da će izborni proces biti savršen nakon predloga koje su dali posrednici u dijalogu iz Evropskog parlamenta, ali da je to korak za poboljšanje izbornih uslova.

POVEZANE VESTI

„Volela bih da opozicija van parlamenta iskoristi priliku, da se pridruži izradi novih pravila za nacionalne emitere i bude deo RIK“, rekla je Fajon.

Ona je dodala da je međustranački dijalog u kojem je učestvovao EP završen i da se o dokumentu koji su predložili neće ponovo pregovarati.

„U svakom slučaju, EP će pomno pratiti razvoj događaja i način na koji će sporazum biti sproveden. Stanje demokratije u Srbiji nije sjajno, a sporazum je samo prvi korak ka poštenim izborima i boljoj demokratiji srpskog naroda“, navela je Fajon.

Prema njenim rečima, na srpskoj je strani da to iskoristi na najbolji način i povrati poverenje građana u izborni proces.

„Oni to zaslužuju. Ostajemo im na raspolaganju za svaku pomoć i smernice“, navela je Fajon.