Fajon o muralu Mladiću: Srbija bi morala da osudi veličanje ratnih zločinaca

Vesti 17. nov 202119:21 32 komentara
N1/ Jelena D. Petrović

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon rekla je, komentarišući tenzije nastale zbog murala posvećenog haškom osuđeniku Ratku Mladiću, da bi Srbija morala da osudi veličanje ratnih zločinaca i da je svaka zaštita takvih ljudi neprihvatljiva u zemljama koje su kandidati za članstvo u Evropsku uniju.

Od 9. novembra, od kad su aktivistikinje u Njegoševoj ulici u Beogradu same pokušale da unište mural Ratku Mladiću, svakodnevno traju tenzije u centru Beograda. Organizovana su dva protesna skupa, najpre zbog hapšenja aktivistkinja, a potom i zbog odbijanja nadležnih da uklone mural posvećen haškom osuđeniku. Paralelno sa protestima građanskih aktivista, pripadnici desničarskih grupacija su organizovali nekoliko skupova podrške ratnom zločincu i gotovo svaki dan stražare ispred murala.

Povezane vesti

Sve ovo bio je povod za reakciju nekoliko poslanika Evropskog parlamenta, koji su u svom saopštenju osudili predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da je neprihvatljivo da u zemlji, koja je kandidat za članstvo u EU, policija čuva mural osuđenog ratnog zločinca.

“Odbrana murala je još jedan primer šta Vlada Srbije i predsednik Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokratiji i regionalnoj saradnji. Još jednom su srpske vlasti i najviši srpski politički zvaničnici eklatantno pokazali da ne poštuju međunarodnu pravdu i njene presude, kao ni žrtve jugoslovenskih ratova. Potpuno je neprihvatljivo da zemlja kandidat za članstvo u EU rasporedi svoju policiju kako bi zaštitila mural osuđenog ratnog zločinca”, navodi se između ostalog u saopštenju.

Iako nije među potpisnicima saopštenja, evroposlanica Tanja Fajon za Nova.rs kaže da je u potpunosti saglasna sa njegovim sadržajem.

“Upoznata sam sa pismom koje su poslale i potpisale moje kolege i slažem se sa njegovim sadržajem. Svaka vrsta zaštite ili veličanja ratnih zločinaca, koji su osuđeni za svoja nehumana dela, apsolutno je neprihvatljiva i ne treba je tolerisati. Uključujući i nedavne događaje u Srbiji, zemlji koja je na putu da postane država članica”, navela je Fajon.

Ona dodaje da bi Srbija trebalo, pre svega, da se fokusira na postizanje pomirenja, promovisanje mira i stabilnosti i odbranu demokratije.

“To je ono što narod Srbije zaslužuje. Zato pozivam nadležne da najoštrije osude svaki pokušaj nestabilnosti i preispitivanja užasne i krvave prošlosti”, zaključila je Fajon.

Komentari (32)

Vidi sve komentare