Fajon za N1: Nema rasprave u EU o uvođenju sankcija Srbiji

Vesti 20. dec 202222:18 47 komentara

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je u intervjuu za N1 da "nema rasprave u Evropskoj uniji o uvođenju sankcija prema Srbiji zbog neusklađivanja svoje spoljne politike", odnosno neuvođenja sankcija Rusiji. "Uverena sam da će Srbija naći svoj put prema Evropskoj uniji", istakla je Fajon.

Ona je danas prvi put zvanično posetila Srbiju kao ministarka spoljnih poslova Slovenije i navodi da je zadovoljna prijemom.

„Svi su bili ljubazni. Imala sam sastanke, između ostalih, sa predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić. Slovenija i Srbija imaju veoma prijateljske odnose i dobru ekonomsku saradnju“, kaže ona.

Povezane vesti

Dodaje da je sa najvišim zvaničnicima naše zemlje razgovarala o bilateralnoj saradnji i napominje da je trend ekonomske saradnje Srbije i Slovenije pozitivan.

„Mi u Srbiji imamo oko 1.500 kompanija i oko 25.000 radnih mesta. Srbija je važan partner za ekonomsku saradnju i dalje investicije. Naravno da želimo i srpske investitore u Sloveniji. Razgovarali smo i o daljem unapređenju drumskog i železničkog saobraćaja između Ljubljane, Zagreba i Srbije“, kazala je gošća N1 i navela da podržava Srbiju u njenom putu ka EU.

Govoreći o kritikama nekih srpskih privrednika koji se žale na tretman koji imaju u Sloveniji. Podsetimo, prema rečima nekih srpskih investitora, oni su naišli na svojevrsnu blokadu sa slovenačke strane. Fajon je navela da Slovenija ima interes za stranim investitorima, i među njima srpskim.

„Sve što sam čula danas bilo je pozitivno. nadam se da ćemo u ovom duhu raditi i dalje. Mi imamo odličnu robnu razmkenu sa Srbijom, i nismo razgovarali ni o kakvom ‘kolonijalizmu’, već o dobroj saradnji“, kaže ona i najavljuje da će dve zemlje ubuduće imati finansijske konsultacije na ministarskom nivou.

„Ako neke stvari imaju poteškoće, napravićemo bolju atmosferu“, najavljuje Fajon.

Komentarišući razgovor sa premijerkom Brnabić, ona je prenela optužbe premijerke Srbije zbog neispuanjavanja detalja Briselskog ugovora od strane Prištine, kao i da zbog toga EU ne poštuje vladavinu prava i svoj vrednosni sistem.

„Briselski ugovor je obavezujuć za obe strane i Srbija treba da učini sve kako bi se situacija normalizovala.“, istakla je Fajon.

Na pitanje hoće li Slovenija sa Hrvatskom pregovarati oko otvorenih pitanja koje imaju u vezi sa graničnom podelom, ona odgovara: „Mi imamo svoj stav, oni imaju svoj stav, i mi rešavamo druga pitanja. Tako ću ja 31. decembra biti sa hrvatskim ministrom na granici, gde će proslaviti ulazak Hrvatske u Šengen“.

Tanjug / Miloš Milivojević

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da neće biti moguće uklanjanje barikada na prelazima bez ljudskih žrtava, ona je navela da osuđuje bilo kakvu vrstu pretnji sa jedne ili druge strane,  i dodaje da „niko ne sme da umre zbog sukoba, napetosti ili otvorenih pitanja“.

„Ove pretnje su preozbiljne, talko da bih ja pozvala obe strane na konstruktivan pristup, i da svi urade sve što je u njihovoj moći da se situacija smiri“, kazala je Fajon.

Na konstataciju da je Kosovo dobilo viznu liberalizaciju uprkos člinjenici da izbegava da reailizuje postignute sporazume i da povlači jednostrane poteze, ona je rekla da je ona u prošlosti sve činila da i Srbija dobije vizni režim, za druge zemlje zapadnog Balkana, pa i za Kosovo.

„Kosovo je ispunilo sve uslove koje neka zemlja treba da ispuni za bezvizni režim. I sve evropske institucije su priznale da je Kosovo ispunilo sve uslove. Dakle, to nije bila nagrada sada, već priznanje za ono što je Kosovo učinilo unazad nekoliko godina“.

Na direktno pitanje novinara N1 hoće li Kosovo imati sankcije zbog nekih jednostranih poteza u procesu dijaloga, ona odgovara da – ne zna.

„Ukoliko bude nekih sankcija za Kosovo, to će odlučiti Evropska komisija ili Evropski savet, ali za sada nemamo raspravu o tome“.

Govoreći o potencijalnim sankcijama prema Srbiji zbog neusklađivanja svoje spoljne politke prema EU, odnosno zbog neuvođenja sankcija Rusiji, ona je kazala da „je bilo vremena kada se raspravljalo o tome, i kada su neke zemlje to podržavale“, ali je istakla da „danas nema te rasprave u agendi EU“.

„Situacija je danas drugačija. Srbija radi puno, a svi smo po uticajem groznog rata u Ukraijni. I svi bi želeli da se taj rat što pre završi“, napomenula je Fajon.

Fajon je navela da želi više nezavisnih medija u Srbiji i bolju atmosferu za novinare.

Ona je komentarišući odnos REM-a prema nezavisnim medijima i odbijanju da dodeli petu nacionalnu frekvenciju, rekla da je upozoravala REM na ulogu koju ima u našem društvu, kao i da se nada da će se poboljšati situacija za novinare u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare