Fajon za N1: Želim da čujem izveštaj REM-a, moguće dodatne preporuke

Vesti 27. jan 202217:08 > 18:06 25 komentara

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je za N1 da će nakon razgovora sa političkim liderima u Srbiji u četvrtak i petak možda biti dodatnih preporuka za poboljšanje izbornih uslova.

Pročitajte još:

“Očekujem da ćemo možda opet napraviti neke preporuke ili razgovarati sa svim akterima šta je još moguće da napravimo”, rekla je Fajon, koja je učestvovala u dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji.

Upitana o izveštaju u kom se navodi da su predstavnici vlasti na Radio televiziji Srbije bili prisutni u više od 75 odsto ukupno posmatranog programa, a predstavnici opozicije oko deset odsto, kaže da želi da čuje taj izveštaj.

Ona je navela da će imati sastanak sa članovima privremenog tela za medije, i dodala da je zadovoljna što je kopredsedavajući tog tela profesor Rade Veljanovski.

“Izbori će biti jako značajni i želim da svi ljudi imaju mogućnost da biraju, da su izbori slobodni, transparentni i fer i to će biti naša najvažnija poruka vlastima”, rekla je ona.

Evroposlanici Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, kao i Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu, borave u Beogradu u četvrtak i petak.

Oni bi trebalo da se sastanu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom skupštine Ivicom Dačićem, šefovima poslaničkih grupa, ali i sa delom opozicije koja je odbijala njihovo posredovanje.

Fajon kaže da su pred delegacijom kofasilitatora “dva teška dana” tokom kojih će videti šta se dešava sa implementacijom dogovorenih mera, kakve su pripreme za aprilske izbore i šta je još moguće učiniti da se poboljšaju uslovi za fer i demokratske izbore.

Na pitanje da li može da bude problem to što neki predstavnici opozicije nisu delegirali predstavnike u prošireni sastav RIK-a i privremeno telo za monitoring medija, kaže da to neće biti odlučujući faktor za izbore.

“Tako su oni odlučili… bilo bi dobro da su u procesu. Kada se isključiš iz procesa, teško utičeš na proces. Ali mislim da to neće biti toliko važno”, rekla je Fajon.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare