FBD traži reakciju tužilaštva zbog govora mržnje episkopa Nikanora

Vesti 14. avg 202215:37 20 komentara
N1

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) pozvao je Republičko javno tužilaštvo da reaguje povodom govora mržnje episkopa Srpske pravoslavne crkve Nikanora i rastućeg talasa homofobije, uoči septembarskog Europrajda u Srbiji.

FBD je upozorio da bi propust tužilaštva da se jasno odredi prema ovom događaju predstavljao rizik za dodatno urušavanje već ozbiljno poljuljanog kredibiliteta ove ustanove, produbiio sumnju u njegovu istinsku samostalnost i trasirao put jačanju sumnje u samu svetovnost države.

Pročitajte još

„Zbog sve učestalijih javnih manifestacija na kojima se poziva na zabranu Europrajda (a u okviru toga i na nasilje prema njegovim eventualnim učesnicima), FBD očekuje od javnog tužilaštva da ono, u okviru svojih nadležnosti, inicira postupak za zabranu rada organizacijama koje na ovaj način nedvosmisleno krše Ustavom zajamčena ljudska prava i podstiču na mržnju i nasilje motivisano religijom, od čega ne mogu biti izuzete ni verske zajednice“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se i od poglavara Srpske pravoslavne crkve očekuje da stane u odbranu ustavnog poretka i da javno osudi pojedince i organizacije koje pod plaštom religije, krijući se iza autoriteta institucije čiji je on poglavar, propagiraju netoleranciju, mržnju i nasilje.

Vladika banatski Nikanor nedavno je anatemisao sve učesnike i organizatore Europrajda i pomenuo u besedi da bi upotrebio oružje da ga ima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare