FDU: Nema potrebe da se povodom prijava uključe organi izvan fakulteta

Vesti 16. jun 202122:45 8 komentara
N1

Beogradski Fakultet dramskih umetnosti (FDU) saopštio je večeras da su prijave koje ukazuju na nasilničko ili ugrožavajuće ponašanje ili zloupotrebe položaja u obrazovnom procesu detaljno obrađene, ali da nijedna nije u domenu krivičnog zakonodavstva, pa nema potrebe za uključivenjem organa izvan fakulteta.

Povezane vesti:

U saopštenju FDU podseća da je pre pet meseci, na inicijativu Studentskog parlamenta, formirana platforma FDU Protiv nasilja kao savetodavno telo, sa namerom da se aktivno bavi prevencijom i sprečavanjem svake vrste zlostavljanja i zloupotrebe u obrazovnim procesima, a posebno problemima vezanim za seksualno uznemiravanje.

„Pozvali smo studentkinje i studente da nam se obrate ukoliko su imali bilo kakvo loše iskustvo koje ukazuje na nasilničko ili ugrožavajuće ponašanje ili smatraju da je došlo do zloupotrebe položaja u obrazovnom procesu. Obavezali smo se da ćemo poštovate principe poverljivosti i da ćemo zaštititi svaku žrtvu, kao i da ćemo pokrenuti mere kojim se takva ponašanja sankcionišu i sprečavaju“, navedeno je u saopštrenju FDU.

Prijave su, kako se dalje ističe, „detaljno obrađene, a jedan deo je procesuiran kroz rad Etičke komisije“, a „pojedine prijave koje se tiču uvredljivog obraćanja se još uvek razmatraju“.

Nijedna nije u domenu krivičnog zakonodavstva, te nema potrebe za uključivenjem organa izvan fakulteta, naglašava FDU.

„Međutim, kako naši studenti u svom saopštenju ističu, uočili smo određene manjkavosti u postojećim procedurama i pravilnicama, usled kojih smo sprečeni da, u formalnom smislu, sankcionišemo one koji su izvršili dela seksualnog uznemiravanja u periodu koji je prethodio usvajanju Kodeksa profesionalne
etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu iz decembra 2019.“, ističe se u saopštenju FDU.

Upućuje se i javno izvinjenje „svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja“, a na čije prijave u ovom trenutku nije moglo adekvatno da se reaguje „usled legislativnih ograničenja“.

„Svesni smo da problem seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u obrazovnim praksama mora biti jasnije adresiran, a sprečavanja takvih postupaka precizno utvrđeno i regulisano pravnim dokumentima. Zato u ovom trenutku aktivno radimo na sistemskim rešenjima u funkciji sprečavanja, kažnjavanja i prevencije svih vidova zloupotrebe u obrazovnim procesima“, navode u saopštenju.

Kako prvi sledeći korak najavljena je „primena Pravilnika za sprečavanje seksualnog uznemiravanja, ucenjivanja i drugih oblika zlostavljanja je prvi sledeći korak, uz pripremu edukativnih programa za sve učesnike u nastavi. U tom procesu, kao i do sada, biće nam neophodna i dragocena pomoć studentkinja i studenata, kao i odgovornost unutar cele naše zajednice“.

Smatramo da je ovo izraz društvene svesti i savesti, ali i obaveza svih drugih institucija koji kreiraju našu stvarnost, poručuje FDU u saopštenju.

Komentari (8)

Vidi sve komentare