Festival Mirdita, dobar dan: Progon novinara Nove.rs Pera Jovovića nedopustiv

Vesti 16. okt 202113:09 > 15:06 4 komentara
mirdita priština
N1

Festival Mirdita, dobar dan pruža snažnu solidarnu podršku novinaru Nove.rs Peru Jovoviću, koji je poslednjih dana meta napada i pretnji zbog izveštavanja sa festivala iz Prištine, rekli su organizatori.

Oni su pre početka programa poslednjeg dana festivala pred prištinskom publikom pozvali nadležne institucije, političare i javnost da reaguju.

„Progon novinara i novinarki je nedopustiv u svakom slučaju, ali posebnu pažnju moramo posvetiti progonu novinara i novinarki i aktivista i aktivistkinja koji promovišu mir, koji izveštavaju o pitanjima ljudskih prava, slobode i diskriminacije. To su vrednosti koje su najvažnije, i branitelje i braniteljke tih vrednosti moramo posebno zaštititi“, rekli su organizatori.

Povezane vesti

Oni su dodali da „ovaj festival ostaje platforma za promovisanje tih vrednosti i za podršku svim pojedinkama i pojedincima koji hrabro, požrtvovano i dosledno rade na približavanju srpskog i kosovskog društva“.

Pero Jovović, koji je pozdravljen aplauzom podrške, izjavio je da „zbog ličnih stavova koji se smatraju kontroverznim i nedopustivim poslednjih dana prolazi kroz linč tabloida bliskih srpskim vlastima i desničara“.

„Važno je da se o ovakvim stvarima govori i da ljudi poput mene i poput vas koji ste okupljeni ovde na festivalu budu simbol jedne bolje budućnosti i promene podjednako na kosovu i u srbiji, ali i u ostatku regiona“, rekao je on.

Novinar portala Nova.rs Pero Jovović koji iz Prištine sa grupom novinara iz Beograda izveštava sa festivala Mirdita, dobar dan je postao meta napada nakon pisanja tabloida Informer da je na svom privatnom profilu na Fejsbuku objavio simbole Kosova. On je putem društvenih mreža u poslednja tri dana primio više od 1.500 poruka sa govorom mržnje i pretnjama.

UNS osudio pretnje smrću novinaru portala Nova.rs

Udruženje novinara Srbije osudilo je pretnje smrću koje dobija novinar portala Nova.rs Pero Jovović i zatražila od policije i tužilaštva pronađu odgovorne.

Jovović je UNS-u rekao da je u Prištinu došao da izveštava sa festivala „Mirdita, dobar dan“ i da je na Fejsbuku objavio gde se nalazi.

„Stavio sam zastavu Kosova. Informer je to skrinšotovao, pa su to preneli ostali tabloidi. Junajted medija i Nezavisno društvo novinara Vojvodine su podneli krivične prijave. Dostavio sam advokatima fotografiju koja mi je poslata gde mi je nožem probijena glava i gde mi je prerezan grkljan, ali i druge pretnje“, rekao je Jovović.

On je UNS-u potvrdio da većina pretnji stiže sa profila koji su anonimni, ali da ima i onih sa imenom i prezimenom.

Jovović je UNS-u takođe rekao da ljude koji mu prete ne poznaje, kao i da pretnje i uvrede stižu i dalje, javno i u inboks njegovih naloga na društvenim mrežama.

Mreža SafeJournalists: Smiriti atmosferu u društvu

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojoj članici, Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS), u osudi podmuklog ciljanja novinara Pere Jovovića i brutalnih pretnji koje su mu upućene.

„Tražimo od srpske policije i tužilaštva da što pre procesuiraju osobu koja stoji iza pretnje i molimo predstavnike vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da smire ovakvu atmosferu u društvu“, navodi se u saopštenju.

O ovom slučaju ćemo obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere, jer svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, dodaje Mreža SafeJournalists.

Komentari (4)

Vidi sve komentare