Festivali, svadbe, puni stadioni i – oko 1000 novozaraženih, a Krizni štab čeka

Vesti 13. avg 202119:26 127 komentara

Broj zaraženih virusom korona u Srbiji svakodnevno raste. Epidemiolog i član kriznog štaba Branislav Tiodorović upozorava da je broj od više od 1000 očekivan i da narednih dana sledi skok. Iako se situacija, kako upozoravaju stručnjaci, komplikuje, Krizni štab za sada ne reaguje. Još nije zvanično poznato šta će biti preduzeto i da li će mere biti pooštrene.

Licitacija – tako bi najkraće moglo da se opiše stanje sa novozaraženima od korone. Poslednjih nedelja brojke rapidno rastu, a crveni alarm upozorenja stigao je do četvorocifrenog broja. Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za N1 da se narednih dana može očekivati da će broj novozaraženih nastaviti da prelazi 1000.

„Ako ovo ne stane u naredne dve nedelje, da počne da stagnira, moraćemo da uvedemo mere koje će da obezbede da normalno funkcioniše život, privreda, jer tu lažnu dilemu – da li zdravlje, da li ekonomija, odmah da se raščisti – treba nam i zdravlje i ekonomija. Ja očekujem da ćemo možda morati ako ne u celini države, ali u pojedinim delovima da sprovedemo i oštrije mere“, kaže Tiodorović.

Povezano:

Na pitanje N1 da li bi to značilo zatvaranje noćnog života, odgovara – apsolutno.

Tiodorović upozorava da propisane epidemiološke mere ne smeju da se zanemaruju i da je nephodno da nadležni pojačaju njihovu kontrolu na velikim skupovima i proslavama.

„Ali tu možete da sprovedete sve mere. Ali kako ćete zabraniti da čestitaju mladi i mladoženji taj veliki životni događaj, to je veliki problem i moram da kažem – sportski susreti su nam pod velikim rizikom, ako je neko dobio jasnu preporuku da do 50 % stadion može biti popunjen, a vidite da je skoro pun. Mora organizator da shvati da mora da snosi posledice“, stiče Tiodorović.

A šta će zbog aktuelne epidemiološke situacije konkretno preduzeti Krizni štab – za sada nije poznato. Za to vreme stručnjaci upozoravaju da je neophodno da se što pre sastanu i da zasedenja održavaju svakodnevno, jer podaci upozoravaju da se situacija komplikuje.

„Jasno je da se moralo reagovati znatno ranije još dok je broj novoobolelih bio ispod 500. Odavno znamo koje su to mere, morao se smanjiti broj onih koji se mogu okupiti na jednom mestu, morale su se odavno pooštriti mere, očigledno da imamo ono što se dešavalo i u prethodnom periodu epidemije što se tiče zvaničnika – nepostupanje, što je veliki greh“, kaže Rade Panić, predsednik sindikata lekara i farmaceuta.

Radan Stojanović, profesor Medicinskog fakulteta, navodi da je u Srbiji predominatan delta soj o kome znamo da se brže širi ali da na svu sreću ne izaziva teže kliničke slike. „Druga stvar je da je proces vakcinacije možemo reći stao. U ovoj situaciji moramo da smislimo strategiju kako dalje ili da ubrzamo proces vakcinacije što mislim da će ići vrlo teško iako bih to želeo ili druga stvar je da se strikno pridržavamo epidemioloških mera“, navodi Stojanović.

Na aktuelnu situaciju reagovali su iz Udruženja lekara – „Ujedinjeni protiv kovida.“ Oni su u otvorenom pismu Kriznom štabu između ostalog naveli da zahtevaju njihovo hitno reagovanje na pogoršanu epidemiološku situaciju, da se uvede obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika i da se Krizni štab, kako su naveli – isprsi i preuzme odgovornost za predstojeći epidemijski talas.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare