FHP: Apelacioni sud dvojicu oslobodio optužbi za Lovas, ostalima smanjio kazne

Vesti 22. jan 202111:27 > 11:29 0 komentara
N1

Apelacioni sud u Beogradu doneo je, u ponovljenom postupku, presudu za ratni zločin izvršen tokom oktobra 1991. godine u hrvatskom selu Lovas tako što je preinačio presudu Višeg suda u Beogradu, na način da je optužene Željka Krnjajića i Milana Devčića oslobodio od optužbi, a svim ostalim osuđenim smanjio kazne zatvora, navodi Fond za humanitarno pravo (FHP).

Kako se dodaje u saopštenju, Apelicioni sud osudio je Sašu Stojanovića na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, Darka Perića i Radovana Vlajkovića na kazne zatvora od po četiri godine, a Radisava Josipovića, Jovana Dimitrijevića i Zorana Kosijera na kazne zatvora u trajanju od po tri godine.

Povezano:

FHP smatra da nije bilo mesta oslobađanju od optužbe Krnjajića i Devčića, te da su izrečene kazne preniske u odnosu na težinu zločina koji je počinjen.

Nije bilo osnova da se petorici osuđenih kazne ublaže ispod zakonskog minimuma, imajući u vidu da su osuđeni za učešće u zločinu u kojem je, na minskom polju, smrtno stradalo 19, a ranjeno 12 civila, ističu iz Fonda za humanitarno pravo.

Kako ocenjuju, ovaj postupak je jedan od najsloženijih i najobimnijih postupaka za ratne zločine koji se vodio pred domaćim pravosuđem, jer je obuhvatao veliki broj optuženih koji su pripadali različitim oružanim formacijama, više različitih događaja, veliki broj žrtava, od kojih 69 stradalih i blizu 200 svedoka.

Nakon 12 godina suđenja postupak je pravosnažno okončan na način da je uloga JNA, koja je bila najodgovornija za stradanje civila u Lovasu, svedena na minimum, a svi njeni pripadnici osuđeni na kazne zatvora ispod zakonskog minimuma, ocenjuju iz Fonda za humanitarno pravo.

„Minimiziranje uloge JNA u zločinu od strane Tužilaštva za ratne zločine i Apelacionog suda“

Od početka ovog postupka, odnosno još u fazi istrage, postojali su brojni i nepobitni dokazi koji ukazuju na odgovornost komandanta Druge proleterske gardijske mehanizovane brigade JNA, pukovnika Dušana Lončara, koji je izdao naredbu za napad na Lovas, u kojoj je, između ostalog naređeno, da se Lovas „očisti od neprijateljski nastojenog stanovništva“, navodi FHP.

U Lovasu su, u danu napada, ubijena 22 civila. Međutim, FHP ističe, Tužilaštvo za ratne zločine do danas nije procesuiralo ni Dušana Lončara, niti bilo kog od pripadnika JNA u lancu komandovanja.

Protiv Lončara je FHP, je povodom ovog događaja, još 2016. godine tom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu, po kojoj do danas, kako kažu, nije postupljeno iako je FHP uputio „više zahteva za postupanje po ovoj prijavi i dostavio sve raspoložive dokaze“.

„Željka Krnjajića, koji je prvostepenom presudom u ponovljenom postupku bio osuđen zbog toga što je tokom napada na Lovas, koji se odvijao po naređenju komandanta, 2. pgmbr. JNA, komandujući oružanom grupom koja je bila u sastavu te brigade, naredio da se izvrši napad na civilno stanovništvo, a tokom napada i lično primenjivao mere zastrašivanja civila hrvatske nacionalnosti, Apelacioni sud je oslobodio od optužbe. Apelacioni sud je time uklonio svaku vezu između naređenja komandanta 2. pmgbr JNA u kojem je naređeno da Lovas „treba očistiti od neprijateljski nastojenog stanovništva“ i stradanja civila tokom napada. Isto tako, Apelacioni sud je takođe utvrdio da nema dokaza ni da je Krnjajić primenjivao mere zastrašivanja nad civilima iako su o tome svi oštećeni, koji su ispitani tokom postupka, detaljno svedočili. Na ovaj način, drugostepeni sud je uklonio svaku vezu između JNA i zločina koji je počinjen u Lovasu, odnosno da je zločin u Lovasu unapred isplaniran od strane JNA i da je za to postojalo pismeno naređenje Dušana Lončara“, navodi se u saopštenju FHP.

Dalje ocenjuju da su osuđenima, među kojima su pripadnici JNA Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, kao i pripadnici dobrovoljačkog odreda „Dušan Silni“ Zoran Kosijer i Jovan Dimitrijević, odlukom Apelacionog suda, izrečene kazne zatvora ispod zakonskog minimuma.

„Iz saopštenja koje je dostupno na sajtu Apelacionog suda nije jasno koje je to okolnosti sud cenio da bi optuženima ublažio kazne zatvora ispod zakonskog minimuma. Ovo naročito ako se ima u vidu da su osuđeni za stradanje 19 i ranjavanje 12 civila. Kaznama zatvora ispod zakonskog minimuma za zločin u kome je stradao veći broj žrtva obesmišljavaju se postupci za ratne zločine, a porodice žrtava opravdano gube poverenje u pravosuđe Srbije. Isto tako, nastavlja se praksa zaštite visokorangiranih pripadnika JNA od procesuiranja za zločine koje su naredili odnosno za zločine koji su izvršeni od strane pripadnika kojima su bili nadređeni“, naglašavaju, u saopštenju, iz Fonda za humanitarno pravo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!