Filipinka u Beogradu radila i do 18 sati, umesto zaštite, preti joj deportacija

Vesti 06. feb 202313:5232 komentara
Pixabay.com/ Ulrike Mai

Hristina Piskulidis iz organizacije Astra, komentarišući slučaj Filipinke koju je jedna imućna beogradska porodica izrabljivala terajući je da radi između 14 i 18 sati, kaže da je reč o radnoj eksploataciji po svim kriterijumima. Ipak, kaže nam da državne institucije nisu učinile dovoljno za ovu ženu koja se našla u problemu daleko od svoje kuće. "Umesto da je sistem zaštiti, našla se u situaciji da je njen status nelegalan i da joj preti deportacija posle svega što joj se desilo", ističe sagovornica N1. Ukazuje i na to šta je prvi znak, kad ste u inostranstvu - da sa tog (radnog) mesta treba da idete.

Državljanka Filipina bila je žrtva trgovine ljudima radi radne eksploatacije u Srbiji, a nadležne državne institucije je nisu zaštitile, već su dovele u pitanje njen legalan status. Ona je za VOICE ispričala da su joj oduzeli pasoš i nepuna dva meseca je obavljala kućne poslove u domaćinstvu jedne imućne porodice u Beogradu što se pretvorilo u izrabljivanje.

Povezano:

Ima više pokazatelja da je u pitanju radna eksplaotacija i to po međunarodnim kriterijumima, kaže gošća emisije N1 Studio Live.

Kako je podsetila sagovornica N1, ona je došla u Srbiju na osnovu „lažnog ugovora sa firmom Digital for Global, koja se bavi online marketingom“, a u tome svemu je posredovala advokatska kancelarija preko koje je došla. Obmanuta je u startu oko uslova odnosno čime će se baviti, nije do tančina objašnjeno koliko će trajati radno vreme u razgovoru sa poslodavcima, kaže Piskulidis.

Inače, njena sestra je takođe zaposlena u Beogradu, ali je imala dobro iskustvo, pa je i ona rešila da dođe ovde da radi.

Njen radni dan trajao je od 14 do 18 sati umesto dogovorenih osam, bilo joj je ograničeno kretanje, nigde sama nije išla i bio joj je oduzet pasoš, a to znači i – vezane ruke, da ne može da napusti mesto, dodaje naša sagovornica.

Kako objašnjava, Filipinka je u Srbiju došla na osnovu „vize D, koja može da se izdaje i za uslove zaposlenja“ i traje od 90 do 180 dana „i to je taj period u kom poslodavac i osoba koja se zapošljava treba da organizuju njen radno-boravišni status“.

„Bitno je da znaju i osobe koje dolaze u Srbiju i one koje odlaze u inostranstvo – taj status reguliše sama osoba koja se zapošljava na inicijativu poslodavca koji pokreće ceo postupak. Onog trenutka kada vam traže pasoš – to je trenutak kada treba da znate da to nije mesto za vas i da treba idete. To je najlakši način – kada su osobi ruke vezane“, dodala je.

Podsetimo, Filipinki je pomogao vozač, koji je takođe radio za bogatu porodicu, a koji je i sam, u međuvremenu, napustio taj posao.

Šta su nadležne institucije uradile – ili nisu

Piskulidis je navela i da je Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima jedina institucija koja radi zvaničnu identifikaciju žrtve. „I ono što je tu bilo problematično – da umesto da se razgovor obavi u tom centru, taj razgovor je obavljen u policiji, pred šest ljudi, nepoznatih, što može da bude traumatično. Tom prilikom njoj nisu predočena sva prava, ni usmeno ni pisanim putem – da ima pravo na siguran smeštaj, nije joj ukazano da može da joj bude ugrožena sigurnost, da ima pravo na period refleksije od 90 dana po zakonu u kom ona može da razmisli šta joj se desilo i da li želi da učestvuje u krivično-pravnom postupku“, dodaje.

Kako je navela sagovornica N1, drugi razgovor se dogodio bez advokatice koju je Astra angažovala, što je protivno procedurama. „Centar nije obavestio MUP, niti pokrenuo postupak kako bi njoj privremeni boravak bio obezbeđen i ona se našla u situaciji, umesto da je sistem zaštiti, da je njen status nelegalan i da joj preti deportacija posle svega što joj se desilo“, ističe Piskulidis.

Kako dodaje, ona je još uvek u Srbiji, s tim što ni njoj, ni Astri, ni punomoćnici nije stiglo obaveštenje MUP-a da li joj je odobren privremeni boravak. „Policija i Više javno tužilaštvo su zaključili da tu nema elemenata trgovine ljudima, ali je slučaj upućen Osnovnom javnom tužilaštvu, ali nemamo povratnu informaciju šta je u pitanju – da li će neko biti gonjen zbog toga što joj se dešavalo“, zaključuje.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar