Filips i Server: Grčka će možda priznati Kosovo

Vesti 12. apr 202110:09 > 10:16 67 komentara
pixabay.com

Eksperti za međunarodnu politiku Dejvid Filips i Danijel Server izjavili su da ne očekuju da će pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo promenti svoje stavove, osim Grčke koja bi to mogla učiniti, prenose prištinski mediji.

Oni, takođe, smatraju da bi stavove tih zemalja članica EU trebalo videti posle okončanja dijaloga Beograda i Prištine.

Povezane vesti

Filips i Server su za RTV Dukađini rekli da će Grčka verovatno promeniti stav o nepriznavanju Kosova.

„Grčka će vrlo verovatno priznati Kosovo. Zid koji je stvoren time što pet zemalja nije priznalo Kosovo uskoro će početi da se ruši, kada Grčka ili neka druga zemlja odluči da prizna Kosovo“, rekao je Filips.

On je dodao i da je Grčka u svojoj agendi 2014. godine predložila dalju evroatlantsku integraciju svih zemalja Zapadnog Balkana.

Iako se nadam da će Grčka promeniti stav o Kosovu, ne možemo ignorisati njene bliske veze sa srpskom državom dodao je on.

Danijel Server smatra da je posebno Grčka najnepredvidivija u odnosu na druge zemlje.

Naravno, svaki konačni dogovor između Beograda i Prištine trebalo bi da rezultira priznavanjem Kosova od pet zemalja koje to nisu učinile. Ali ne vidim da će se to uskoro dogoditi, naveo je Server.

Veber: EU i SAD će izvršiti pritisak da se obnovi dijalog

Prištinski list Koha piše  da se očekuje da će dijalog sa Beogradom biti ključno pitanje spoljne politike vlade Aljbina Kurtija i dodaje da kosovska vlada, koja radi na nacrtu programa, tek treba da otkrije svoj odnos prema tom dijalogu, koji se vodi posredstvom Evropske unije.

Portparol vlade rekao je za Kohu da će ključne aktivnosti vlade u naredne četiri godine biti unete u njen program i akcioni plan, a ta dva dokumenta sada razmatraju svi ministri i oni su u finalnoj fazi.

Komentator političkih zbivanja na Balkanu Bodo Veber rekao je, kako prenosi list, da se očekuje da će EU i Sjedinjene Američke Države izvršiti pritisak da se obnovi dijalog i ostvari konačno rešenje.

Mislim da će dijalog biti među glavnim prioritetima, zbog pritiska SAD i EU, rekao je Veber, prenosi prištinska štampa.

Zečević: Cilj Kurtijeve vlade – ujedinjenje sa Albanijom

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže, pak, za RTS da je krajnji cilj premijera kosovske vlade Aljbina Kurtija – ujedinjenje sa Albanijom.

„Aljbin Kurti je doveo novu garnituru političara koji govore ono što Albanci govore decenijama – njima je cilj da se ujedine sa Albanijom, njima nije krajnji cilj nezavisno Kosovo. Nezavisno Kosovo im je samo jedna etapa ka ujedinjenju sa Albanijom“, navodi Zečević.

Dodaje da je na Kosovu prisutan agresivan albanski nacionalizam decenijama i da najnoviji napadi to potvrđuju.

„Oni su praktično očistili dobar deo Kosova i Metohije i dalje nastavljaju sa tim. Pre nekoliko dana napali su dva mladića srpske nacionalnosti u severnom delu Kosovske Mitrovice. Zatim hoće da vode postupke i protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve – igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića zbog navodnih ratnih zločina“, navodi Zečević.

Objašnjava da je identitet i opstanak srpskog naroda vezan za Srpsku pravoslavnu crkvu i da su se iz tog razloga obrušili na sveštenike i svetinje.

„Oni shvataju da je praktično identitet srpskog naroda vezan za Srpsku pravoslavnu crkvu i uopšte opstanak srpskog naroda na nekom prostoru vezan je za SPC i onda su se obrušili na sveštenike i svetinje“, ocenjuje Zečević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare