Finansijski plan na dnevnom redu Skupštine: Za REM u štrajku 400 miliona dinara

Vesti 21. dec 202214:59 10 komentara
REM, Regulatorno telo za elektronske medije
N1

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić zakazao je za četvrtak sednicu parlamenta, a na dnevnom redu će se, između ostalog, naći i saglasnost za finansijski plan Regulatornog tela za elektronske medije (REM), iako su zbog neouobičajenog razloga u štrajku već danima. Poslanici bi na zasedanju trebalo da odobre budžet ove organizacije za 2023. godinu, za šta je planirano 407.149.700 dinara, odnosno oko tri i po miliona evra.

Prema planu, prosečna bruto masa zarada svih zaposlenih na mesečnom nivou iznosi oko 20 miliona dinara, tačnije između 19,5 i 19,9 miliona dinara, što daje prosek od 299.000 dinara mesečno. Prema sistematizaciji u REM-u bi trebalo da radi 103 ljudi, ali je trenutno zaposleno njih 77.

Ova institucija je nedavno privukla pažnju odlukom da stupi u štrajk. Neposredan povod je bio kukasti krst pored natpisa REM nacrtan na zgradi u kojoj živi član Saveta regulatornog saveta za elektronske medije Milorad Vukašinović.

U saopštenju tim povodom, REM je istakao kako je godinama unazad izložen pritiscima, kako se navodi, dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora koji direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu.

Povezane vesti

U konkretnom slučaju misli se na televizije N1 i Nova S koje su u znak protesta prekinule emitovanje programa na jedan dan. Povod za to je probijanje utvrđenih rokova za dodeljivanje pete nacionalne frekvencije. Konkurs je raspisan 29. jula 2022.

„Nakon što na Konkursu dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S, pritisci kojima je REM izložen mogu se uporediti sa direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu. Raspisivanjem konkursa za petu dozvolu, pritisci su prerasli u otvorene pretnje. Bez obzira što je Zakonom zabranjen pritisak na članove Saveta i zaposlene u službama REM u procesu odlučivanja po konkursnoj dokumentaciji pretnje postaju sve snažnije“, navedeno je u saopštenju REM-a.

Dokaz o pritiscima jednakim direktnom pozivanju na linč, što je podsetimo jedan od povoda za štrajk, niko iz REM nije ponudio. Umesto toga, predsednica Saveta REM Olivera Zekić je nedavno ponovila da to telo neće raditi sve dok se počinilac, odnosno crtač kukastog krsta ne privede pravdi. Odluku o štrajku podržao je i skupštinski Odbor za kulturu.

Posebni uslovi za štrajk

Olivera Zekić smatra da da je obustava rada zakonita jer imaju odluku sindikata. S druge strane, prema članu devet Zakona o štrajku navedeno je da „u delatnosti od javnog interesa ili u delatnosti čiji bi prekid rada zbog prirode posla mogao da ugrozi život i zdravlje ljudi ili da nanese štetu velikih razmera, pravo na štrajk zaposlenih može se ostvariti ako se ispune i posebni uslovi utvrđeni ovim zakonom“.

Jedna od navedenih delatnosti za koje je potrebno ispuniti posebne uslove je i informisanje odnosno radio i televizije, a REM je regulatorni organ u toj delatnosti što dovoljno govori o njegovoj važnosti.

Pravnici smatraju da je pravni osnov za štrajk upitan. Kako navode, zaposleni u REM nemaju pravo da praktično ukinu državnu insituciju, kao i da ako bi Savet bio u štrajku, to ne znači da svi zaposleni trebalo da budu u štrajku.

Kada je u pitanju Zakon o elektronskim medijima u članu 93. piše da „konkurs za izdavanje dozvole mora da sadrži i rok za donošenje odluke po raspisanom javnom konkursu“. Član 96. navodi da „regulator donosi rešenje o izdavanju dozvole u skladu sa utvrđenim kriterijumima i propisanim uslovima“.

Povezane vesti

U dokumentaciji konkursa za petu frekvenciju koji je raspisan 29. jula. stoji:

„Odluka će biti doneta najkasnije 30 dana od dana objavljivanja liste svih prijavljenih“.

Lista prijavljenih na kojoj su BK, KCN, Kurir i Nova S objavljena je u Službenom glasniku četvrtog novembra, što znači da je četvrtog decembra istekao poslednji rok.

Međutim, predsednica Saveta REM, Olivera Zekić je demantovala Zakon i konkurs izjavom o kako kaže „famoznim rokovima“

„Kada ne postoje ranije izdate dozvole, na samom Savetu REM-a je da odluči kad će tu odluku da donese“, istakla je ona.

Zekić nije tom prilikom komentarisala odredbe Zakona ili konkursa. S druge strane je kritike upućene iz medija koje su članice Junajted grupe je nazvala ucenom i silovanjem.

Prema članu 16. Zakona o elektronskim medijima navodi se da Skupština ima pravo da razreši člana Saveta “ukoliko se utvrdi da je nesavesno i nepravilno radio, odnosno ako postoje razlozi za nedostojnost, i ako zanemaruje i nesavesno ispunjava svoje obaveze što može dovesti do većih smetnji u radu Regulatora“.

Nova S, kao jedna od učesnica na konkursu za petu frekvenciju podnela je tužbu Upravom sudu zbog ponašanja REM.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare