Firma Žarka Veselinovića iz Hrvatske sklonjena sa liste sankcija SAD

Vesti 20. dec 202118:29 2 komentara
Samuel Corum/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država skinulo je sa liste sankcija jednu firmu za koju je prethodno navelo da se vodi na ime Žarka Veselinovića, brata biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića.

Podsećamo, Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD označila je Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka, Milana Radoičića, Željka Bojića i Marka Rosića zbog pripadnosti koruptivnim mrežama povezanim sa transnacionalnim organizovanim kriminalom. Ističe se da je Zvonko Veselinović lider organizovane kriminalne grupe, i da je jedna od najozloglašenijih koruptivnih figura na Kosovu. Dodaje se da je njegova kriminalna grupa umešana u šemu podmićivanja velikog spektra, zajedno sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima, koji joj olakšavaju nelegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Na sajtu američkog ministarstva izašlo je obaveštenje u kome se navodi da je firma Nautikacentar D.O.O, koja se vodi na Žarka Veselinovića, skinuta sa liste. Kako se vidi na sajtu, ta firma je registrovana u Rijeci u Hrvatskoj.

screenshot

Hrvatski Jutarnji list objavio je pre desetak dana da je stupio u kontakt sa vlasnikom kompanije Nautikacentar Žarkom Veselinovićem i da im je on rekao da nema nikakve veze s Kosovom, da nema brata Zvonka, niti mu se firma brani kriminalom.

Rekao je i da razmišlja da firmu ugasi, jer se sprema za penziju, a i firma prijavljuje male prihode. Smatra da je došlo do greške zbog toga što sa Žarkom Veselinovićem deli ime.

„Sad sam zvao i američku ambasadu, ali naravno tamo se niko ne može dobiti, sad moram da angažujem advokata jer je neozibiljno da se firma može staviti na neku crnu listu, a da se to ne proveri“, ispričao je za Jutarnji list.