Fon der Lajen: Energetska podrška za Zapadni Balkan vredna milijardu evra

Vesti 03. nov 202213:00 > 18:27 7 komentara
Tanjug/AP Photo/Michele Tantuss

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da je cilj samita Berlinskog procesa produbljivanje ekonomske integracije i dodala da će paket energetske podrške za Zapadni Balkan vredan milijardu evra pomoći da se oblikuje zajednička energetska budućnost.

Povezane vesti

Evropska komisija je spremna da u najkraćem roku obezbedi budžetsku podršku od 500 miliona evra, koja će biti usvojena u decembru i dostupna u januaru, kako bi se podržala domaćinstva, mala i srednja preduzeća da ublaže efekat povećanja cena energije, najavila je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen je, na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, predstavila paket energetske podrške od milijardu evra kako bi se zaštitile najugroženije grupe i podstakla potrebna ulaganja u diversifikaciju energije.

Govoreći o detaljima podrške, ona je dodala da će u kratkoročnom i srednjem roku, Komisija obezbediti još 500 miliona evra za unapređenje energetske diversifikacije, proizvodnje obnovljive energije i interkonekcija gasa i električne energije kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

Kratkoročne mere – za narednih godinu do dve – podržaće diversifikaciju snabdevanja energijom jačanjem gasnih i električnih interkonektora uključujući tečni naftni gas (LNG), kao i podržavanjem izgradnje projekata obnovljive energije i mera energetske efikasnosti, saopštila je EU Info mreža.

Srednjoročna pomoć za period od naredne 2-3 godine će uključivati druge investicije koje doprinose energetskoj tranziciji i bezbednosti.

Ove mere će obuhvatiti velike projekte proizvodnje obnovljive energije, nadogradnju sistema za prenos energije, daljinsko grejanje i šeme energetske efikasnosti za stare stambene zgrade, dodaje se u saopštenju.

Evropska unija pozdravila je napredak u pregovorima o tri nova sporazuma o zajedničkom regionalnom tržištu koji olakšavaju slobodu kretanja i zapošljavanje širom regiona.

Ugovori se tiču ličnih dokumenata za putovanja u regionu, priznavanja akademskih kvalifikacija i priznavanja kvalifikacija za određena zanimanja. To će značajno poboljšati mobilnost i saradnju u regionu.

Region je takođe podržao deklaraciju o saradnji u oblasti energetske bezbednosti, u kojoj su se lideri obavezali da će udvostručiti svoje napore u sprovođenju Zelene agende za Zapadni Balkan u skladu sa Zelenim dogovorom EU.

Ova saradnja će doprineti većoj energetskoj diversifikaciji i čistijoj energiji, kao i ubrzanju reformi na njihovim nacionalnim energetskim tržištima u cilju usklađivanja sa EU, ističe se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare