Fon der Lajen u Tirani: Proces proširenja ponovo dobio zamah

Vesti 06. dec 202212:4410 komentara
Izvor: REUTERS/Florion Goga

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Tirani da je proces proširenja Evropske unije ponovo dobio zamah i da Unija sada mnogo intenzivnije sarađuje sa Zapadnim Balkanom.

Fon der Lajen je po dolasku na samit EU-Zapadni Balkan, rekla taj novi impuls u procesu proširenja dokazuju i mnogo češći susreti nego što je to bio slučaj poslednjih godina.

Povezane vesti

Podsetivši da je nedavno posetila sve zemlje Zapadnog Balkana, da je održan samit Berlinskog procesa, kao i da je pre nekoliko meseci već održan jedan samit EU-Zapadni Balkan, ona je naglasila da je to vrlo jasan napredak.

Prema njenim rečima, na današnjem samitu u Tirani razgovaraće se o praktičnom napretku u različitim oblastima, a reč je i o oblastima koje opterećuju samu EU, kao što je energetska bezbednost.

„Spremili smo za Zapadni Balkan paket koji je odraz onoga što radi i EU, i koji sadrži 500 miliona evra koje će države regiona iskoristiti da pomognu svojim domaćinstvima i preduzećima u ovim teškim vremenima“, rekla je Fon der Lajen.

Dodala je da paket sadrži još 500 miliona evra za direktno ulaganje u infrastrukturu za zelenu energiju budućnosti, kao što su solarna i vetroenergija, u interkonekcije, ali i u programe u pravcu zelenog vodonika.

Fon der Lajen je rekla da će biti reči i o drugim temama, kao što su roming i privredni napredak.

O ratu u Ukrajini: Borba između vladavine sile i prava

Upitana za uticaj rata u Ukrajini, ona je rekla da to nije samo agresija Rusije na Ukrajinu, već se radi i o tome da li će nadvladati autokratija i vladavina sile, ili demokratija i vladavina prava.

To „rvanje“ se, prema njenim rečima, primećuje i na Zapadnom Balkanu, gde i Rusija i Kina nastoje da prošire svoj uticaj, ali je EU ipak najveći investitor i najbliži partner regiona.

„Na vama je da odlučite na kojoj ste strani. Na strani demokratije, a to je EU koja je vaš prijatelj i partner, ili želite da idete drugim putem. To su načelna pitanja o kojima ćemo razgovarati. Ja primećujem kod svih šest država Zapadnog Balkana da su im EU i članstvo u EU prioritetni cilj. i upravo to podržavamo“, rekla je predsednica Evropske komisije.

Fon der Lajen se sastala i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji joj je zahvalio na pomoći od 165 miliona evra srpskom energetskom sektoru.

Komentari

Vaš komentar