Fon Kramon: Nadam se promeni stava prema Srbiji kad Zeleni uzmu MSP

Vesti 29. nov 202120:51 > 30. nov 2021 06:53 64 komentara
N1

Poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu i izvestiteljka iz senke Evropskog parlamenta za Srbiju, Viola fon Kramon, izjavila je da je šokirana reakcijom vlasti Srbije na ekološke proteste proteklih dana. Ona je izrazila nadu da će doći do promene stava prema zveničnom Beogradu kada njena partija preuzme Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, kako je predviđeno koalicionim sporazumom.

Pročitajte još:

Fon Kramon je istakla da svako ima pravo da protestuje i da je to deo vladavine prava.

“Te grupe (demonstranti) se jasno zalažu za veću vladavinu prava, za transparentnost, ali i za primenu ekoloških standarda u Srbiji, tako da sam bila začuđena i šokirana reakcijom vlasti”, rekla je fon Kramon u emisiji Iza vesti na N1.

Ocenila je očiglednim da ni policija ni drugi organi nisu bili spremni za mirni protest, a kontramere države po njenom mišljenju nisu bile adekvatne.

Rekla je da se nada da će vlasti u Srbiji pronaći mirniji način komunikacije sa ljudima koji se ne slažu sa vladajućom strankom i vlastima.

“Nema potrebe za bilo kakvim nasiljem i brutalnošću kao što je bio slučaj juče, sa policijom ili huliganima koji su napadali ljude”, rekla je ona.

Na konstataciju da je odnos zapadnoevropskih lidera prema vlasti predsednika Aleksandra Vučića tolerantan, i pitanja da li se to menja, Fon Kramon kaže da se nada promeni pristupa u Nemačkoj.

“Ja se nadam da će doći do razlike u pristupu srpskim vlastima kad mi Zeleni preuzmemo ministarstvo spoljnih poslova u Nemačkoj, da ćemo imati pristup koji će biti više zasnovan na vladavini prava, da ćemo biti kritičniji u pogledu toga šta se dešava na terenu i kakvi su rezultati sprovođenja reformi”, kazala je.

Fon Kramon je rekla da nije na njoj da predlaže šta nova ministarka spoljnih poslova Nemačke, Analena Berbok, treba da kaže Vladi Srbije.

“Analena je dovoljno pametna da i sama prouči sadašnju unutarpolitičku situaciju i da će samim tim doneti odgovarajuću procenu”, rekla je ona i dodala da koalicioni sporazum kojim je formirana vladajuća većina u Nemačkoj u velikoj meri stavlja Zapadni Balkan u centar pažnje.

Upitana kakve to tačno posledice može da ima po odnos Nemačke i Srbije u budućnosti, odgovorila je da joj je teško da to kaže jer nije deo nemačke vlade.

Međutim, moglo bi da dođe do razlike u tome da li će Nemačka biti za otvaranje klastera ili ne, rekla je i dodala da se nada da će biti “povučena linija koja će reći da mi nećemo ugrožavati sopstvene, evropske vrednosti”.

Govoreći o Evropskoj uniji, kazala je da je poslednjim izveštajem o napretku Srbije komesar Oliver Varhelji “na neki način podrio sopstvene principe i principe Evropske komisije”.

Kazala je da zna da je Vladi Srbije stalo da se otvore dodatni klasteri, ali da do sada ne vidi da će potrebne reforme biti sprovedene, što je preduslov za otvaranje klastera.

Govoreći o tome da li je Srbija zaslužila otvaranje novih klastera u pregovorima o članstvu sa EU, kazala je da bi želela da vidi sprovođenje reformi na koje se Vlada Srbije obavezala.

Smatra da “ne treba da žurimo”, jer će sledeće godine biti izbori u Srbiji, pa će biti formirana nova vlada, a posle toga Srbija može da uradi ono što je potrebno da se sprovedu ustavne i druge reforme potrebne za otvaranje klastera.

U ovom trenutku je prerano, jer ne znamo da li će vlada Srbije primeniti sve što je najavila, kazala je.

“Ako nekoga nagradite jer nije uradio domaći zadatak, onda ćete poslati pogrešnu poruku. Ako se stvari odvijaju dobro i postoji napredak, onda možemo da damo tu nagradu”, rekla je ona.

Nemačka evroposlanica, koju često kritikuju predstavnici vlasti u Srbiji, kaže da teške reči ne shvata lično.

“Radi se o očajničkom ponašanju nekoga ko se oseća ugroženim sa moje strane – ne znam zašto”, kazala je ona.

Na pitanje o zamerkama zbog toga što nije reagovala na izjavu premijera Kosova Aljbina Kurtija o ujedinjenju Kosova i Albanije, kazala je da je protiv spajanja država.

“Uvek sam i uvek ću biti protiv prekrajanja granica, u tom smislu ja sam bila jedina koja je kritikovala Kurtija što je glasao u Albaniji”, rekla je Viola fon Kramon.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare