Fon Kramon u Loznici: Jedni joj vikali „Kosovo je srce Srbije“, drugi dali ajvar

Vesti 28. okt 202117:20 > 29. okt 2021 00:10 82 komentara

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon obilazi Loznicu i Gornje Nedeljice, gde se prikupljaju potpisi za povlačenje Prostornog plana kojim je predviđena izgradnja rudnika kompanije "Rio Tinto". Grupa muškaraca sačekala ju je uzvicima "Kosovo je srce Srbije", a druga grupa joj je rekla da ne daju iskopavanje litijuma. Dobila je i ajvar.

„Ne želimo da imamo duple standarde, već iste – visoke pravne i standarde životne sredine. Mi ćemo uraditi sve što je u našoj odgovornosti i našim mogućnostima. Prilično sam sigurna da će moje kolege u zelenoj grupi podržati ovu inicijativu, ali kada ćemo izaći sa konkretnim predlogom ne znam da vam kažem“, rekla je Fon Kramon.

Reporter N1 sa lica mesta kaže da je sastanak trebalo da počne u 15h, ali da je pomeren.

Povezano:

„Pojavilo se 10 građana Loznice, ali su rekli da nisu došli da prave probleme, došlo je do verbalnog sukoba, pojavio se i Nebojša Zelenović, pojavila se i policija, pa su ušli u portu crkve. Fon Kramon su na samom ulasku dočekali sa ‘Kosovo je srce Srbije’, ona nije prošla pored njih, već je bila spremna da razgovara, pitala ih je zašto viču i remete, oni su rekli da je ona jedna od onih koji podržavaju nezavisno Kosovo, predložila im je da razmene brojeve telefona i da diskutuju“, rekao je on.

„Najinteresantija je bila poruka da odavde Evropa ne može da dobije litijum, ali može nešto drugo – zdravu hranu, dobila je ajvae i ukiseljenu papriku“, rekao je reporter N1.

Kaže i da je Lozničanima jasno da postoji državna podrška Rio Tintu, ali da neće odustati.

„Idu korak po korak, sigurno je da će skupiti 3.600 potpisa u narodnoj inicijativi i da će lokalna skupština sazvati vanrednu sednicu da se razmotri Prostorni plan i da se stvari vrate na početak, bez obzira što državni vrh pruža podršku, neće dozvoliti bagerima da dođu na njihova imanja“, rekao je on.

Ne damo Jadar: Aktivista priveden na informativni razgovor

Udruženje građana Ne damo Jadar saopštilo je da je njihov aktivista Zlatko Kokanović pušten nakon informativnog razgovora povodom, kako su rekli, incidenta koji je kreirala nepoznata grupa ljudi u crkvenoj porti u Gornjim Nedeljicama želeći da spreči prisustvo poslanice Evropskog parlamenta Viole fon Kramon.

„Naš cilj je bio da Viola vidi sve na terenu, kako živimo i kako se u Srbiji istražuje, uništava i ne radi po zakonu.Svoj cilj smo postigli, obišla je istražne bušotine, kuće bez krova, svu muku ovog naroda je videla na licu mesta. Iz Jadra je odnela ajvar i zimnicu, rakiju, a rečeno joj je da litijum nikad neće dobiti. Poruku je razumela i čvrsto nam je obećala da je sve ovo nedopustivo, da se ne može od Jadra praviti novi Irak. Slika njenog šokiranog lica je dovoljna da javnost shvati da sve ovo što se u Srbiji radi nema veze sa realnošću, zakonom i zdravim rudarenjem“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare