Fon Kramon: Vizna liberalizacija za Kosovo u novembru ili decembru

Vesti 24. okt 202212:27 9 komentara
N1

Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je  da se odluka o liberalizaciji viza za Kosovo očekuje sredinom novembra ili početkom decembra, i izrazila uverenje da će ta odluka biti pozitivna.

Pročitajte još:

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, ona je na konferenciji za novinare u Prištini izrazila nadu da neće biti novih uslova za Kosovo kada je u pitanju dobijanje bezviznog režima.

Fon Kramon je podvukla da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za dobijanje bezviznog režima, te navela kako se kasni sa odlukom po tom pitanju što je „nepravedno“ za građane Kosova.

Izvestiteljka za Kosovo u EP je govorila je i o dijalogu Kosova i Srbije i ocenila da treba podržati predlog Francuske i Nemačke, jer taj predlog, kako je navela, ima za cilj da Prištinu „pogura“ na evropskom putu.

„Želim da prokomentarišem novu francusko-nemačku inicijativu. Vidi se da ima novih pomaka. To je novi duh u celom procesu. Vidimo da su i na jednoj i na drugoj strani, i u Beogradu i u Prištini, ljudi shvatili da je vreme, da je trenutak da se postigne ako ne konačni dogovor, barem paket koji bi bio prihvatljiv za obe strane“, rekla je Fon Kramer.

Ona pozvala kosovske vlasti da pažljivo razmotre predloge Nemačke i Francuske i dodala da je to „odlična prilika za obe strane da napreduju ka evropskim integracijama“.

Taj predlog su javno podržale i SAD.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare