Fon Kramon: Vlada Srbije i predsednik Vučić da jasno kažu na čijoj su strani

Vesti 15. jul 202217:15 157 komentara
N1

Poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu i izvestalac iz senke za Srbiju Viola fon Kramon pozvala je vladu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da jasno kažu "na čijoj su strani", jer smatra da je opasnije od neuvođenja sankcija Rusiji pružanje aktivne pomoći ruskim predstavnicima u širenju propagande.

Fon Kramon za Novu.rs ističe da u nedavnoj rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji, koja je usvojena ovog meseca, jasno navedeno da zvanični Beograd mora da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

Povezane vesti

To uključuje i zabranu rada ruskih propagandnih medija koje podržava država, a to su Sputnjik i Raša tudej. Dakle, Srbija ne treba da služi kao osnov za zaobilaženje sankcija EU i platforma za širenje ruske propagande na druge zemlje u regionu, naglasila je Fon Kramon.

Pozivamo predsednika Vučića i novu Vladu Srbije da jasno pokažu gde su. Jedna stvar je neuvođenje sankcija, a sasvim druga, i još gora, aktivna pomoć ruskim zastupnicima u širenju propagande. To je krajnje neprihvatljivo i samo će dodatno narušiti odnose EU i Srbije, poručila je ona.

Umesto otvaranja Raša tudej, očekujemo od predstojeće odluke Regulatornog tela za elektronske medije o nacionalnim frekvencijama da se zadrže najviši evropski standardi i da se pošteno proceni dosadašnja iskustva vlasnika nacionalnih frekvencija, pre nego što im se dodele nove, zaključila je Fon Kramon.