Fon Kramon za N1: Iskren razgovor sa Vučićem, nije dobro biti na strani Putina

Vesti 30. maj 202213:52 > 14:06 373 komentara
Viola fon Kramon
N1/arhiva

Poslanica u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je u emisiji N1 Studio Live da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem imala iskren i prijateljski razgovor. Razgovarali su i o odnosima Srbije i Rusije, a Fon Kramon kaže da se mora doneti odluka na čijoj ste strani, kao i da "nije dobro biti na strani Putina, odnosno na pogrešnoj strani istorije".

Fon Kramon je danas razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a prema njenim rečima razgovor je bio „prijateljski i iskren“.

„Razgovarali smo o nekoliko tema, počev od pitanja sankcija energetike, energetske zavisnosti od Rusije, različitim alternativama za Srbiju, između ostalog obnovljivi izvori energije, energetske efikasnosti“, rekla je.

Dodala je da su teme bile i demokratija, mediji…

Povezane vesti

„Naravno, razgovarali smo o odnosima Srbije sa Rusijom, vrlo bliski odnosi, ako se posmatra istorijski i zbog toga se srpski narod oseća blizak Rusiji, zbog istorijskog nasleđa. Pričali smo i o ekonomskim vezama i povezanosti sa ruskom infrastrukturom i šta sve to znači i kakav je uticaj toga na spoljnu politiku i manevarski prostor Srbije“, kaže ona.

Kako je rekla, složila se da bi „bilo dobro za Srbiju da umanji tu svoju zavisnost od fosilnih goriva iz Rusije“.

„Mislim da je EU itekako zainteresovana za približavanje Srbije Uniji, naravno, na Srbiji je da tako nešto odluči. Jasno dajemo do znanja da naši evropski partneri budu u skladu sa našim evropskim merama, to znači da to podrazumeva i sankcije i o tome smo razgovarali“, kaže ona.

Dodala je da je na predsedniku i na novoj vladi da odluči kako će se odnositi prema tome.

„Pritisak po tom pitanju će se povećati. To nije do EU, to je odluka koju morate da donesete, na čijoj ste strani, da li neko vidi svoje mesto u EU, evropskoj porodici, Srbija je definitivno evropska država, u našem interesu je da se Srbija uskladi sa politikom EU“, kaže ona.

Istakla je da nisu razgovarali o pojedinostima tog pitanja.

„Mislim da je on svestan da zavisnost od Rusije nije zdrava i dobra za srpsku ekonomiju, da je rat jedan, da kažemo, opasan manevar, nije dobro da budete na strani Putina, odnosno na pogrešnoj strani istorije, sigurna sam da smo se po tom pitanju složili“, kaže.

Prema njenim rečima, s jedne strane ona jeste prijatelj Srbije.

„I želela bih da uđe u EU, da bude prosperitetna i bogata i to je svima nama u interesu, u interesu EU, Zelenih, svih mojih kolega u EP, da Srbija bude ključni igrač i konstruktivna članica u tom evropskom konceptu“, rekla je.

S druge strane, ističe, opet moramo biti sigurni da se ne radi samo o Srbiji.

„Moramo obezbediti da i Kosovo dobije svoje mesto. Nije nam u interesu da Srbija lobira protiv nezavisnosti Kosova. Volela bih da Kosovo bude na istom nivou kao Srbija u okviru EU. Na kraju krajeva mislim da je to i u interesu srpskog naroda, jer bez rešavanja tog pitanja biće teško uvesti Srbiju u EU“, kaže Fon Kramon.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare