Fond za humanitarno pravo: Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu za zločin u Štrpcima

Vesti 12. dec 202314:09 5 komentara
AFP/ Elvis Barukcic

Apelacioni sud u Beogradu je 30. oktobra 2023. godine doneo rešenje kojim je ukinuo prvostepenu presudu za zločin u Štrpcima u Bosni i Hercegovini i predmet vratio na ponovno postupanje, saopštila je nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo.

Prvostepenom presudom od 7. februara pripadnici jedinice „Osvetnici“ Gojko Lukić, Duško Vasiljević, Dragana Đekić i Jovan Lipovac, pripadnik Vojske Republike Srpske, osuđeni su zbog otmice, mučenja, i ubistva putnika iz voza u mestu Štrpci 27. februara 1993. godine, prenosi RSE.

Povezane vesti

Optuženi Ljubiša Vasiljević je preminuo tokom trajanja postupka.

Fond za humanitarno pravo je u saopštenju naveo da smatra „neodopustivim da 30 godina od otmice i ubistva 20 civila u Štrpcima pravosudni organi nisu u stanju da postupak sprovedu na profesionalan način i donesu presudu“.

„Pokretanje postupka iznova podrazumeva ponovnu traumatizaciju i iscrpljivanje porodica žrtava i svedoka u ovom postupku, kao i trivijalizaciju suđenja za ratne zločine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da odluka Apelacionog suda „odlaže ne samo presudu direktnim izvršiocima, od kojih je jedan optuženi već preminuo tokom postupka, već i nadu da će za zločin u Štrpcima biti procesuirani predstavnici civilnih, vojnih i policijskih organa Srbije i Savezne Republike Jugoslavije koji su bili upoznati s planom otmice u Štrpcima“.

Suđenje za zločin u Štrpcima pred sudom u Srbiji počelo je 29. januara 2019. godine po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, danas Javnog tužilaštva za ratne zločine, podsetili su u Fondu za humanitarno pravo.

Paralelno sa postupkom koji se vodi u Srbiji, Apelaciono veće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je 29. avgusta prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske osuđena na 91 godinu zatvora za zločin u Štrpcima.

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović su prvostepenom presudom osuđeni na po 13 godina zatvora, jer su kao saučesnici učestvovali u ubistvima 20 civila izvedenih iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar, dok je Luka Dragičević oslobođen optužbe da je izdao naređenje za odvođenje civila.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare