Fondacija: Pozdravljamo odluku suda, potvrda da je ubistvo organizovala država

Vesti 02. dec 202116:45 > 17:45 29 komentara
Andrej Isaković / AFP

Pozdravljamo odluku sudskog veća Specijalnog suda u Beogradu da ponovo osudi bivše visoke funkcionere Resora državne bezbednosti za ubistvo Slavka Ćuruvije, navela je Slavko Ćuruvija fondacija, koja ističe da presuda nedvosmisleno potvrđuje da je ubistvo organizovala država kroz instrumentalizovani Resor državne bezbednosti.

Novinar i izdavač listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Skoro 23 godine posle ubistva i nakon godinu dana ponovljenog procesa pred prvostepenim sudom, osuđeni su Radomir Marković na 30 godina zatvora, Milan Radonjić na 30 godina zatvora, Ratko Romić na 20 i Miroslav Kurak, koji je i dalje u bekstvu, na 20 godina zatvora.

Povezano:

Nadamo se da današnja presuda predstavlja korak ka konačnoj pravdi u slučaju „Ćuruvija“ i da će Apelacioni sud potvrditi odluku sudskog veća Specijalnog suda, navode iz Slavko Ćuruvija fondacije.

„Ova odluka još jednom nedvosmisleno potvrđuje da je ubistvo Slavka Ćuruvije organizovala država kroz instrumentalizovani Resor državne bezbednosti. Zato je ona važan korak u suočavanju sa politički motivisanim zločinima režima Slobodana Miloševića, ali i sa kriminalizovanim strukturama unutar državnog aparata“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaje fondacija, nezavisni novinari u Srbiji i danas rade pod veoma teškim uslovima, suočeni sa neprestanim pretnjama, napadima i pritiscima. „Današnjom presudom sudsko veće je poslalo poruku da počinioci napada na novinare zbog javno izgovorene reči nisu nedodirljivi, makar i nakon više decenija. Nadamo se da će ona značiti i prekretnicu u odnosu pravosudnog sistema prema novinarima žrtvama nasilja“, stoji u saopštenju.

Očekujemo da posle današnje odluke više neće biti besmislenog odugovlačenja ovog slučaja, čemu smo bili svedoci poslednjih sedam godina u dva prvostepena procesa, navodi fondacija.

Podsetimo, na prvostepenu odluku sudskog veća iz 2019. godine žalbe su Apelacionom sudu dostavili i odbrana i tužilac. Apelacioni sud je u julu 2020. ukinuo tu presudu i vratio predmet na ponovljeno suđenje. Ponovljeni postupak trajao je od oktobra prošle godine, a sve strane u njemu ostale su pri ranijim tvrdnjama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare