Fondacija Slavko Ćuruvija poziva Apelacioni sud da potvrdi prvostepene presude

Vesti 11. apr 202212:42
Slavko Ćuruvija
ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Slavko Ćuruvija fondacija pozvala je danas Apelacioni sud da potvrdi prvostepene presude optuženima za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, 1999. godine.

U saopštenju povodom 23. godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije, iz fondacije su ocenili da su „podriveni sami temelji vladavine prava u Srbiji“ sve dok počinioci tog zločina ne počnu da izdržavaju zatvorske kazne.

POVEZANE VESTI:

Podsetili su da ni osam godina od kad je podignuta optužnica protiv četvorice bivših pripadnika Resora državne bezbednosti (RDB), nema pravosnažne sudske presude.

„Svako dalje odugovlačenje u ovom procesu ima poražavajuće posledice na slobodu izražavanja, i predstavlja jasnu poruku svim novinarima koji se i danas suočavaju sa napadima i pritiscima da ne mogu da očekuju adekvatnu zaštitu pravosudnog sistema. Stoga je brzo i pravedno okončanje slučaja Ćuruvija od presudne važnosti ne samo za porodicu Slavka Ćuruvije i medijsku zajednicu u zemlji, već i za čitavo društvo i sve gradjane Srbije“, piše u saopštenju.

Novinar i izdavač listova Dnevni telegraf i Evropljanin, Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, hicima iz pištolja, s ledja, ispred ulaza u zgradu u Svetogorskoj ulici (tada Ive Lole Ribara), u kojoj je živeo.

Specijalni sud osudio je početkom decembra 2021, u ponovljenom postupku, na po 30 godina zatvora nekadašnjeg načelnika Resora državne bezbednosti (RDB) Radomira Markovića i nekadašnjeg načelnika beogradskog centra RDB Milana Radonjića.

Na po 20 godina zatvora osudjeni su nekadašni pripadnici te službe Ratko Romić i Miroslav Kurak koji je u bekstvu.

Komentari

Vaš komentar