(FOTO) Romi u Kragujevcu slavili zaštitnicu tetka Bibiju, deca dobila slatke paketiće

Vesti 05. apr 202416:51 2 komentara
Milan Nikić

Povodom tradicionalnog romskog praznika "tetka Bibija" u petak je 210 romskih mališana u Kragujevcu dobilo paketiće slatkiša, a u naselju Licika, pored krsta, održano je veselje uz muziku i sofru.

Grad Kragujevca je obezbedio paketiće za naselja u kojima žive Romi – Bresnice, Palilule i Licika u kojoj je podeljeno 80 paketića deci.

Milan Nikić

„Lepim povodom smo u najvećem romskom naselju Liciki. Dugi niz godina proslavljamo tradicionalno

tetka Bibiju. Odajemo slavu bogu i Bibiji, koja nije kanonizovana. Molimo se za zdravlje dece a i svih nas. Oseća se radost u Liciki. Većinska zajednica sve ovo podržava. Ovu svetkovinu je podržao grad Kragujevac, kao i prethodnih leta tako što je obezbedio paketiće. To nam je 210 ogromnih dečjih osmeha i bogatstvo za sve nas“, kazao je za portal N1 Zoran Pavlović, koordinator za romska pitanja u gradskoj upravi Kragujevca.

Milan Nikić

U kragujevačkom romskog naselju Licika, pored krsta, lomili su slavski kolač sa sveštenikom SPC, a prisutni su slavili uz romski orkestar i muziku sa vrlo jakog razglasa. Staro i mlado je igralo i veselilo se.

Usledio je nastavak manifestacije „Romsko kulturno proleće“ u biblioteci u naselju Stara radnička kolonija, u kojoj je otvorena izložba „Poznati Romi sveta“ i održana panel diskusija „Kulturna baština Roma u Srbiji“.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare