FPN o Gojković i Joksimović: Ne možemo da utičemo na odluku Vlade

Vesti 16. apr 202116:37 > 16:4815 komentara
FPN, Fakultet političkih nauka
Izvor: N1

Fakultet političkih nauka oglasio se danas povodom izbora ministarki Jadranke Joksimović i Maje Gojković za članice Saveta tog fakuleta i istakao da kao što izbor članova iz redova fakultetskih organa i studenata mora ostati slobodan, tako FPN nema osnova da utiče na opredeljenje Vlade.

U saopštenju se navodi da su ministarke izabrane kao članovi Saveta koje bira osnivač, odnosno Vlada, i dodaje da eventualne dileme o sukobu interesa članova Saveta fakulteta treba da rešavaju nadležne insititucije, javlja agencija Fonet.

Povezane vesti:

Ističe se da FPN ne želi da spori pravo osnivača da imenuje predstavnike u Savetu, ali upućuje na činjenicu da Univerzitet u Beogradu, kao ustanova od posebnog nacionalnog značaja, podrazumeva i više od ispunjavanja zakonskog osnova da se članovi Saveta biraju „iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede, vodeći računa o zastupljenosti oba pola“, i zahteva i osobe od ugleda u najširem društvu i akademskoj zajednici.

Navodi se da osnivač ima pravo na imenovanje predstavnika Saveta i ističe da se nikada u istoriji FPN nije desilo da predstavnici osnivača delujući kroz Savet fakulteta prekrajaju volju Saveta, bilo izbornu ili ma koje vrste.

„Na kraju, ukoliko bi takva intencija i postojala, nema sumnje da bi se predstavnici Fakulteta i studenata u Savetu odlučno suprotstavili“, ističe se u saopštenju.

Ukazuje se da je FPN svestan duboke polarizacije, prenaglašene netrpeljivosti i pojačane senzibilnosti na sve društvene događaje i da jasno čuje i pozive da se odredi prema različitim političkim procesima u državi, ali se ističe da fakultet nije politički akter, niti bi to smeo da postane, jer bi se tako odrekao zagarantovane autonomije i iz akademske prerastao u političku instituciju.

„Za razliku od ustanove, sloboda je pravo svakog pojedinca da kritičkim promišljanjem oplemenjuje demokratske procese u državi i mi ćemo kao škola demokratije, dijaloga i kritičke misli nastaviti da obrazujemo generacije studenata, učiti ih da misle i izlažu kritici sve, uključujući i instituciju sa koje potiču“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar