Fridom haus: Loše ocene za Srbiju u borbi protiv korupcije i tretmanu opozicije

Vesti 09. mar 202312:07 17 komentara
N1

Srbija se nalazi na 16. mestu zemalja kojima je u poslednjih 10 godina zabeležen dramatičan pad sloboda, između Avganistana i Mjanmara, ali se i dalje smatra delimično slobodnom državom, pokazuje najnoviji izveštaj organizacije Fridom Haus u posebnom izdanju nazvanom "Obeležavanje 50 godina borbe za demokratiju".

U poslednjem izveštaju Fridom hausa Srbija je najmanje poena, jedan od četiri, dobila kada se radi o tome da li opozicija ima realne šanse da stekne veću podršku i da li može da dođe putem izbora na vlast i da li su zaštitne mere protiv korupcije jake i efikasne.

Povezane vesti

Fridom haus navodi da su u prethodne dve decenije predaje vlasti bile mirne, kao i da je politički sistem ostao na neki način konkurentan.

Međutim, SNS je koristio brojne nepravedne taktike da smanji šanse opozicije na izborima, kao što je manipulisanje vremenom vanrednih izbora, pritisak na nezavisne državne institucije i mobilizacija javnih resursa za njihove vlastite kampanje. SNS je proširio uticaj na medije što kroz državne, što kroz mnoštvo privatnih medija koja zavise od državnog finansiranja i koristi svoj uticaj da pojača svoj položaj i diskredituje rivale. Opozicioni političari su se prošlih godina suočavali sa rastom maltretiranja i nasilja, ocenjuje se u izveštaju.

„Sveprisutno uznemiravanje, zastrašivanje i manipulacija rezultirali su potisnutim političkim predstavljanjem opozicionih partija na bilo kom nivou. U aprilu 2022. održani su lokalni izbori u 13 opština, uključujući i grad Beograd. Posle izbora, SNS je zadržala skoro potpunu dominaciju nad državnom upravom — koalicije predvođene SNS-om su preuzele ili držale vlast na svih 13 lokacija — i zadržala kontrolu na lokalnom nivou nad svim osim sedam od 168 gradova i opština. Ipak, jedan broj opozicionih partija, uključujući novu zeleno-levu koaliciju Moramo, koja je formirana u januaru 2022, uspele su da pređu izborni cenzus i uđu u parlament posle aprilskih izbora.

Srbija je u izveštaju Fridom hausa lošu ocenu dobila i kada se radi o borbi protiv korupcije.

Iako je broj hapšenja i krivičnih gonjenja za korupciju porastao poslednjih godina, presude na visokom nivou su veoma retke, navodi Fridom haus.

Dodaje se da su kritičari Vućića i SNS optuživali da imaju veze sa organizovanim kriminalom i kronizmom – kada se poslovi daju samo saradnicima predsednika i vladajuće stranke. Istrage o korupciji vodi nekoliko tužilaca koji najčešće okrive policiju da nema dovoljno dokaza protiv ministara, piše Fridom haus.

Kako navodi ova nevladina organizacija, poznati su slučajevi Nenada Popovića za sumnjivu privatizaciju, zbog čega je proizvođač električnih transformatora bankrotirao, ministra finansija Siniše Malog za navodno pranje novca, i bivšeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara koji je navodno imao veze sa organizovanom krimimalnom grupom. U izveštaju Fridom hausa pominje se i slučaj uzbunjivača Aleksandra Obradovića koji je ukazao na učešće oca ministra Nebojše Stefanovića u trgovanju oružjem.

Serija izveštaja i procurelih dokumenata od 2018. povezuju oca tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa šemom trgovine oružjem i drugim malverzacijama.

Navodi se i da je uzbunjivač Aleksandar Obradović, koji je ukazao na to, uhapšen u septembru 2019, što je potencijalno odvraćalo druge sa saznanjima o korupciji da to prijave.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare