Protest frilensera ispred Vlade, simbolično spalili pristigla poreska rešenja

Vesti 28. jan 202315:35 > 19:14 512 komentara

Udruženje radnika na internetu (frilenseri) protestovali su ispred Vlade Srbije zbog načina oporezivanja dohotka i visine poreskih stopa. Oni su simbolično spalili poreska rešenja koja su im stigla.

Predsednik udruženja Miran Pogačar je rekao da traže da nema naplate od 2017. do 2020. godine.

„I svakoj majci da se da pravo na trudničko i porodiljsko. Tražili smo i umanjenje postotka za četiri odsto, što nije veliko. Ovo što oni traže je previše“, navodi Pogačar.

Miloš Stojković, frilenser iz Niša, kaže da je upao u dužničko ropstvo.

„Nije najgore što nas niko nije obavestio za plaćanje poreza, najgore je što su frilenseri otišli sami do Poreske i sami pitali, tada su im odgovarali ne možete, jer nemamo načina na koji možemo da vas oporezujemo. Da je bilo sve u redu, mi bismo se legalizovali kao što smo danas. Ja verujem na reč predsedniku Republike, verujem u ono što je rekao na dve državne televizije da se porez frilenserima neće oporezivati retroaktivno već od dana donošenja zakona. Frilenseri bez pomoći dinara države odlaze u svet i donose svakog dana po jedan zlatnik i na krahu meseca donose kovčeg sa zlatom. Zar te ljude treba uništiti“, upitao je on.

Kako je rekao frilensera je sada osam hiljada i „moraju da plaćaju harač narednih deset godina“.

N1

„Frilenseri su hteli da plate, ali im država nije dozvolila i država treba da preuzme neku odgovornost. Krajnji cilj treba da bude da svi zajedno odemo do toga da imamo predstavnika u Skupštini, imamo predstavnika Mirana Pogačara, da kaže da frilenseri nisu lopovi“, poručio je Stojković.

Dragan Đorđević, frilenser iz Beograd koji se bavi izradom sajtova, slaže se da je ovo oblik koji će njega i kolege odvesti u „dužničko ropstvo“.

Ja sad imam da platim samo za 2017. godinu milion dinara, a doći će i ostale godine, a kako oni naplaćuju znači verovatno je da će ova rešenja za 2018. doći sledeće, pa to može da se rastegne na 15 godina po nekih 300, 400 evra, to je bukvalno kao stambeni kredit, dužničko ropstvo.

„Radila sam do poslednjeg dana trudna, porodila sam se, posle toga sam dobila pet nedelja porodiljskog plaćenog i posle toga sam se vratila na posao i do dan, danas radim i nisam nijednom koristila bolovanje“, navela je frilenserka iz Beograda Milena Vukajlović.

Država je tokom protesta 2021. godine pristala da neplaćene poreske obaveze na prihod za pet godina unazad izmire u ratama tokom narednih deset godina, a za 2023. godinu je dogovoren novi model oporezivanja ali im nije priznato pravo na trudničko i porodiljsko odsustvo. Te poreske obaveze i tekuće opteretiće njihov dohodak za oko 50 odsto zbog čega su nezadovoljni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare