FT: Vučić sprema „zeleno svetlo“ za rudnik Rio Tinta u Jadru

Vesti 16. jun 202410:02 269 komentara
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sprema se da da „zeleno svetlo“ kompaniji Rio Tinto, koja planira da u Srbiji otvori najveći evropski rudnik litijuma, objavio je magazin Fajnenšl tajms (FT).

Vučić je za Fajnenšl tajms rekao da izgleda da su „nove garancije“ Rio Tinta i Evropske unije spremne da odgovore na zabrinutost Srbije da li će na lokaciji Jadar biti ispunjeni neophodni ekološki standardi, preneo je Rojters.

Agencija navodi da kompanije nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

„Ako sve isporučimo, (rudnik) bi mogao da bude otvoren 2028. godine“, rekao je Vučić za FT i dodao da je projektovano da rudnik proizvodi 58.000 tona litijuma godišnje, što bi bilo „dovoljno za 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi – otprilike 1,1 milion automobila“, preneo je Rojters.

Srbija je 2022. godine stopirala projekat Jadar vredan 2,4 milijarde dolara posle masovnih ekoloških protesta.

Ako bude završen, projekat bi mogao da obezbedi 90 odsto trenutnih potreba Evrope za litijumom i pomogne da kompanija Rio Tinto postane vodeći proizvođač litijuma, ističe Rojters.

Pokret Kreni-promeni je prikupio 30.000 potpisa za narodnu inicijativu kojom se zahteva da parlament donese zakon o zaustavljanju istraživanja litijuma u zemlji. Potpisi su predati Narodnoj skupštini, međutim Skupština se nikada o tome nije raspravljala.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare