Funkcija predsednika Skupštine druga najvažnija u državi: „Brnabić nema svest o tome, najagresivniji član SNS“

Vesti 07. mar 202417:57 22 komentara

"Imali smo različite predsednike Skupštine koji nikada nisu izazivali ovakve reakcije poslanika, kao u vreme kada je to bio Vladimir Orlić i kao što je slučaj sa Anom Brnabić, jer su njih dvoje "dražili" i "draže" opoziciju i nisu svesni funkcije koju obavljaju", rekao je za N1 univerzitetski profesor Žarko Korać.

„Vladimir Orlić je namerno provocirao poslanike opozicije i to je došlo dotle da je srpski parlament postao jedini parlament gde policija u civilu stoji ispred poslanika opozicije. Ja to nikada, nigde nisam video. Zbog čega oni stoje? Štite kao zid predstavnike vlade. Pa šta misle, da će neko od opozicije skočiti na nekog. Imali smo razne predsednike Skupštine koji nisu izazivali ovakve reakcije poslanika kao što je to činio Orlić, na primer Slavica-Đukić Dejanović, pa i Ivica Dačić“, rekao je u emisiji Dan uživo univerzitetski profesor Žarko Korać.

On ističe da su poslednje izjave Ane Brnabić „draženje“ opozicije i da ona nije svesna toga kakvu funkciju će obavljati.

„Premijerka govori da je cilj opozicije da skine Vučića, pa to je normalno, neće valjda razgovarati o broju vrabaca. To što ona govori i kako govori je ‘draženje’ opozicije. Ona kao predsednica parlamenta treba da predstavlja sve u tom parlamentu, a ona nema ni svest o tome“, rekao je Korać.

Korać ističe i da je funkcija predsednika Skupštine, ustavno gledano, druga najvažnija funckija u državi.

„Predsednik Skupštine zamenjuje predsednika države kada on nije u mogućnosti da obavlja svoju funkciju. Problem je što je Ana Brnabić poslednjih godina pokazala užasnu agresiju. Na početku nije bila takva. A sada je najagresivniji član Srpske napredne stranke i Vučić ju je pohvalio. Ona sada, kao ide i nosi mač i štit, ulazi u arenu, pa ona je već najavila incidente. Kada je Orlić bio izabran za predsednika Skupštine, tada sam rekao da će taj parlament biti ‘težak’. Ovaj će biti još ‘teži’ i mučniji. Dolaziće do incidentata jer SNS sada ima više poslanika“, rekao je profesor.

On je dodao i da misli da parlament neće mnogo zasedati, jer će SNS na taj način izbegavati teške „okršaje“ sa opozicijom, kao i da to nije dobro, jer je parlament mesto gde treba da se razgovara o važnim problemima, kao što je na primer Kosovo.

„Opozicija u Beogradu da otvori gradske teme“

Beogradski izbori postaju „mini republički“ jer dominiraju teme krađe izbora i Kosova, i opozicija treba da otvori gradske teme, smatra profesor Korać, jer kako kaže, ima mnogo svakodnevnih problema koji tište Beograđane.

„Teme, kao što je gradski prevoz zbog kojeg putnici čekaju, gužvaju se u gužvama, autobusi gore. Zatim, raskrinkavanje građevinske nesposobnosti ove vlasti, korupcija, ekologija, samo su neke od tema zbog kojih su ljudi očajni. Opozicija može da otvori niz tema koje građane interesuju i predstavi svoje ideje o tome kako bi Beograd trebao da se razvija. Prostora za te teme uvek ima ali je problem, što kod nas ceo politički život obeležava Vučić. Ja ne znam da li to postoji bilo gde, od posle rata, u Evropi da predsednik jedne države bude svaki dan na televiziji“, zaključio je Korać.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare