Funkcionere koje pominje Belivuk niko ne poziva, a u „Jovanjici“ Milenkovića…

Vesti 17. okt 202217:4216 komentara

Novinar NIN-a Vuk Cvijić kaže da Veljko Belivuk na današnjem ročištu nije rekao mnogo toga novog u odnosu na ono što je već naveo u istrazi, podsećajući da je ranije predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao, ponudivši da ode na poligraf zbog određenih izjava - što se nije desilo. "Veza pojedinaca sa institucijama se ne istražuje, i da to rade samo novinari", kaže Cvijić, podsećajući da iz vlasti niko nije pozvan, da se proveri s njima to što su Belivuk i Marko Miljković iznosili. A kada je u pitanju slučaj Jovanjica, situacija je bila drugačija. Cvijić podseća da je inspektor Slobodan Milenković, koji je razotkrio Jovanjicu, tri puta pozivan na saslušanje zbog optužbi Predraga Koluvije, provooptuženog u tom slučaju.

U Specijalnom sudu u Beogradu započelo je suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Na početku suđenja pročitani su dispozitivi dve optužnice, a zatim se počelo sa izjašnjavanjem okrivljenih.

Prvookrivljeni Veljko Belivuk je priznao da je rušio u Savamali, a rekao je i da se sastao sa funkcionerom SNS Darkom Glišićem, pomenuvši i Zvonka Veselinovića ali i ministra Aleksandra Vulina.

Pročitajte još:

Komentarišući današnji iskaz Belivuka, Cvijić navodi da nije izneo ništa novo, odnosno malo toga novog u odnosu na raniji iskaz koji je dao istrazi. „Na taj njegov iskaz, iako je taj deo zatvoren za javnost, na njega je reagovao i predsednik Vučić. Vučić se i sam nudio da ide na poligraf, da bude saslušan povodom tvrdnji Belivuka i Miljkovića, ali to se nije desilo. Niko nije pozvan iz vlasti da se proveri sa njima to što su Belivuk i Miljković iznosili“, nagovori gost Dana uživo.

Kako kaže, to ne implicira da neko treba da bude kriv, ali njihove tvrdnje vredi proveriti.

Podsetio je da je Belivuk govorio da je član SNS, što nije demantovano ni tada ni sada.

„Njegove veze koje su poznate nama novinarima, pre svega sa glavnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem, njega nije spominjao ni u jednom iskazu ili Nenada Vučkovića, glavnog koordinatora Žandarmerije sa kojim je bio u direktnoj komunikaciji… To je ona komunikacija na Whats app u kojoj se pominju „glavni šef“, „šef“, „ministar“, „Nebojša“, „Andreja“, „Dijana“… policija je jedino identifikovala ovo Dijana  – kao Dijana Hrkalović, dok ostale nije. Zanimljivo da te ljude za koje postoje dokazi da su bili u kontaktu s njim – nije pominjao“, navodi sagovornik N1.

Belivuk kao da govori nešto, ali ne govori do kraja – i ovo što je već govorio u istrazi, niko se nije interesovao da proveri, kaže Cvijić konstatujući da sigurno traži bojlji položaj za sebe.

Cvijić podseća da je Belivuk spominjao i neke druge ljude iz kriminalnog sveta koji se ne nalaze na optužnicama, a za koje je tvrdio da su bliski u SNS.

Navodi da se vidi da se veza pojedinaca sa institucijama ne istražuje i da to rade samo novinari. Spominjao je Savamalu, inauguraciju predsednika, a ova grupa postoji od 2014. dok se optužnica odnosi na period od 2019. godine, navodi Cvijić.

„Nije govorio o samom nastanku tih grupa… Kako je moguće da se pripadnici različitih navijačkih grupa – on je bio pripadnik Rada, ubijeni Aleksandar Stanković (Sale Mutavi) iz Zvezde, da se odjednom nađu na tribinama Partizana, da ih preuzimaju, da se ispred navijača koje oni kontrolišu biraju upravo Nenad Vučković iz Žandarmerije i Goran Colić iz BIA, da je tu Novak Nedić, sekretar Vlade – do sada nemamo objašnjenje za to“, naveo je Cvijić.

Cvijić dodaje da je Belivuk pominjao i Vučićevog kuma, funkcionera SNS Darka Glišića, dodajući da su to sve stvari koje policija treba da proveri.

„Inspektor iz Jovanjice Slobodan Milenković je tri puta pozivan na saslušanje zbog optužbi Koluvije, čak i pre toga, inspektor koji je vodio grupu koja je razotkrila Jovanjicu. Evo vidimo da se predstavnici vlasti više puta pominju i njih niko ne poziva na saslušanje. Pa čak i kod ovog Nenada Vučkovića iz Žandarmerije, koji je barem po formi kolega Milenkovića, nije bio isti pristup… Za kog je izveden dokaz, taj dokaz je izveden na suđenju Dijani Hrkalović da je on (Vučković) komunicirao sa Belivukom“, istakao je.

Ranije danas advokati odbrane su zatražili od tužilaštva da se odmah izjasne da li kao dokaz treba uzeti skaj aplikaciju. Cvijić kaže da se tu nalaze važni materijali, i da je to svakako jedan od ključnih dokaza. Novinar dodaje da postoje neke presude u evropskim zemljama na osnovu skaj aplikacije, a da su u nekim zemljama i ljudi iz Srbije osuđeni na osnovu toga. Videćemo kakva će biti praksa u evropskim zemljama, ona nije ujednačena i činjenica je da je to nešto novo, zaključio je Cvijić.

Komentari

Vaš komentar