Gajić uveren – predizbora neće biti, Manojlović kaže da su oni test zrelosti

Vesti 09. maj 202112:25 > 16:3919 komentara
Nova S

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je, gostujući na TV Nova S, da se ta stranka protivi predizborima u opoziciji i da taj stav sigurno neće promeniti, a da pitanje unutrašnjih izbora „uopšte ne postoji u relevantnoj opoziciji“. Savo Manojlović, član Skupštine slobodne Srbije, u istom gostovanju, insistirao je na predizborima i rekao da su oni test zrelosti opozicije. "Ne trebaju nam vaši saveti", rekao je Gajić. "Kad ih budem davao poslaću vam fakturu", odgovorio mu je Manojlović.

„Predizbori se neće dogoditi. Sa održavanjem predizbora se ne slažu Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Dveri, a to su relevantne političke organizacije koje o tome mogu da se izjasne“, rekao je Gajić televiziji Nova S, saopšteno je iz Narodne stranke.

Gajić je istakao da je određivanje kandidata na izborima „autonomna stvar stranaka“, a da građani mogu da glasaju za te kandidate i stranke i da im se priključe.

POVEZANE VESTI

Povodom predloga bivšeg gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića za održavanje predizbora u opoziciji, Gajić je rekao da „Zelenović ima ambicije da izlazi na svake izbore, bez obzira na uslove“.

„Zelenović je pre prethodnih izbora narušio jedinstvo opozicije, izašao je na izbore i bio je počišćen na izborima u Šapcu“, rekao je Gajić.

Gajić je istakao da Narodna stranka neće da sarađuje sa strankama koje su izašle na izbore u junu 2020. godine.

„Zelenović i PSG su za nas završena priča. Narodna stranka o izbornim uslovima razgovara samo u bloku sa SSP, DS, Dverima i još nekim manjim političkim organizacijama koje su bojkotovale prethodne izbore“, rekao je Gajić.

Prema njegovim rečima, opozicija na godinu dana pred izbore ne bi trebalo da se međusobno gloži oko izbora kandidata.

„U situaciji u kojoj imamo daleko veće i značajnije probleme i pokušavamo da nađemo zajednički imenitelj u pregovorima o izbornim uslovima i eventualnog izlaska opozicije na izbore, koji je potpuno upitan, razgovara se o kandidatima, a nismo rešili osnovno pitanje – da li ćemo izaći na izbore“, rekao je Gajić.

Gajić je naveo da bi oni koji učestvuju na izborima trebalo da imaju 17.000 kontrolora i ozbiljnu infrastrukturu kako bi sačuvali glasove.

„Narodna stranka ima više od 110 odbora u Srbiji i ima oko 13.000 članova i može da za 48 sati skupi 20.000 potpisa. Nadamo se da će i druge opozicione stranke mnogo da urade na tom planu. To se očekuje od opozicije“, rekao je Gajić.

Manojlović: Predizbori su svuda gde je demokratija

Član Skupštine slobodne Srbije Savo Manojlović insistira na predizborima i kaže da su oni test zrelosti opozicije.

Manojlović je rekao da prema predlogu Skupštine slobodne Srbije stranke ne bi birale kandidate, već, na primer, 3.000 građana.

„Izuzetno je pogrešna situacija da se jedna stranka javlja kao organizator celokupnog procesa. Ako želite da objedinite celokupnu opoziciju i ne rasipate glasove, potrebno je da uđete u taj proces. Model u Mađarskoj je bio takav da ste imali komisiju u kojoj su bili eksperti, a u koju su ušli i članovi stranaka. Ključna razlika i ono što Zelenović zalaže je da se kandiduje gradonačelnik. Nemoguće je kandidovati gradonačelnika, jer u našem pravnom sistemu gradonačelnik se ne bira direktno. Mi želimo da moć vratimo građanima i usisamo na taj način apstinente“, izjavio je Manojlović.

Manojlović je naveo da 50.000 mladih napušta ovu zemlju, te da se nalazimo u situaciji da nijedan glas od ljudi koji žele da se u ovu zemlju vrati sloboda i princip vladavine prava ne možemo da izgubimo.

Izvor: TV Nova S

„S druge strane, imamo situaciju da trenutno opozicija, što na Tviteru, što u javnosti, verbalno meri čiji je veći rejting. Za to vreme, ako izađe sa tim sukobima, ja očigledno vidim poraz na tim izborima“, rekao je on.

Vladimir Gajić mu je na to rekao da njima ne trebaju njegovi saveti, a on mu odgovorio da mu ni ne daje savete.

„Nama vaši saveti nisu potrebni. Vi pokušavate da savetujete opoziciju“, rekao je u programu Gajić, na šta mu je Manojlović odgovorio: „Ja kad vas budem savetovao, poslaću vam fakturu“.

Manojlović je naveo da nije tačno da predizbori postoje samo u Americi, da postoje već i u Hrvatskoj, a da u Mađarskoj situaicji nije ništa drugačija.

„Predizbori su svuda gde je demokratija. U formi postoje unutar stranaka. Nema demokratije sa jednom strankom, nema demokratije bez prethodnih izbora“, rekao je on i dodao da su predizbori vizija budućnosti.

Komentari

Vaš komentar