Gardijan: Srpska policija skinula migrante u donji veš i po zimi ih „gurnula“ u Severnu Makedoniju

Vesti 22. feb 202409:57 114 komentara
printscreen N1

Britanski list Gardijan objavio je na svom sajtu snimak grupe muškaraca u donjem vešu, kako po hladnoći u koloni i po mraku idu putem. Prema pisanju Gardijana, u pitanju su migranti kojima je srpska policija skinula garderobu i naterala ih nazad u Severnu Makedoniju. O istom slučaju izveštavao je i N1 sredinom februara, ali MUP Srbije tada nije odgovarao na pitanja o pomenutom incidentu.

Gardijan navodi da nije mogao nezavisno da potvrdi sadržaj dva snimka, a da je do njih došao preko nevladine organizacije Legis iz Severne Makedonije. Prema tvrdnjama ove organizacije, snimci su napravljeni kod sela Lojane u blizini granice sa Srbijom i predati su toj organizaciji 10. februara.

Britanski list prenosti navode NVO Legis, prema kojima su se tog dana desila dva „degradirajuća“ puš-beka, u kojima je više od 50 ljudi bilo primorano da se skinu goli ili u donji veš i naterani da se vrate nazad u Severnu Makedoniju, odakle su i ušli ilegalno na teritoriju Srbije.

Legis tvrdi da je njihovo osoblje uspelo da razgovara sa jednim od muškaraca sa snimka, koji je rekao da su u pitanju Sirijci.

Jasmin Redžepi, predsednik Legisa, kaže za Gardijan da se „uznemirujući i ponižavajući“ pušbek desio oubrzo posle samita Evropske unije i Srbije o graničnoj saradnji, koji je održan u cilju jačanja srpske granice protiv krijumčarenja ljudi.

„Ovi incidenti su se desili dok je Evropska unija pripremala restrikcije za migrante na ruti, i u ovom slučaju samo nekoliko dana posle samita EU i Srbije. Tada smo videli direktni uticaj i posledice“, rekao je Redžepi.

Iako je bilo izveštaja da se migranti skidaju goli i na drugim granicama, Redžepi ističe da je ovako nešto prvi put dokumentovano na granici između Srbije i Severne Makedonije.

Radoš Đurović, izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Srbiji, rekao je da osoblje Centra beleži povećan broj pušbekova iz Srbije za Severnu Makedoniju od početka godine.

„Možemo reći da je to sada regularna praksa“, rekao je Đurović za Gardijan.

Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Saveta Evrope, istakla je da je neophodna hitna istraga nedavnih izveštaja o navodnim pušbekovima koje srpska policija sprovodi na granici sa Severnom Makedonijom.

„Ovi incidenti nisu samo uznemirujući, već takođe pokazuju širi, zabrinjavajući trend. Ove akcije krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, koja zabranjuje kolektivno proterivanje, kao i druge međunarodne standarde“, kazala je Mijatović.

Prema njenim rečima, rašireni fenomen ileglanih pušbekova predstavlja „hitan panevropski problem“.

Redžepi je zatražio da navodni incident sa snimka istraže zaštitnici prava građana Severne Makedonije i Srbije, a da posmatračima bude dozvoljeno da prisustvuju policijskim operacijama što će, prema njegovoj oceni, obezbediti da se nasilje i dehumanizacija ne nastave u mraku.

Gardijan piše da srpska policija nije odgovorila za zahtev da prokomentariše slučaj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare