„Gašenje srpskih institucija i odlazak stanovništva“: Nema rešenja za konflikt na Kosovu

Vesti 20. sep 202321:02 53 komentara

Sa rata u Ukrajini, ali i zamrznutog, pa odmrznutog i po svemu sudeći rešenog konflikta na Kavkazu, idemo na zamrznuti konflikt na Balkanu čije se rešenje ni ne nazire. Šest dana posle propalih razgovora u Briselu, na Kosovu je došlo do novih hapšenja Srba. Trojicu uhapšenih kosovske institucije terete za ratne zločine. Zbog lošeg zdravstvenog stanja, jedan od uhapšenih, kojem je određeno zadržavanje od 48 sati, nalazi se u bolnici u Prištini.

Srpski zvaničnici hapšenja smatraju novim pritiskom na Srbe. Sve ono što u poslednjim godinama radi Aljbin Kurti ima za cilj da protera srpski narod, poručuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Aljbin Kurti je taj koji želi da izazove rat. Mi sve vreme pozivamo na mir. Mi smo strana koja pokazuje da je opredeljena za dijalog i kompromisno rešenje. Ali postoji jedna granica gde će i našem strpljenju doći kraj“, kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Srpska lista apeluje na KFOR i EULEX da spreče upade specijalaca i provokacije koje ugrožavaju mir.

Odluke Prištine se često smatraju diskriminatornim i pritiskom na Srbe, ali reakcija Beograda izostaje, istakla je urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević.

„A i ta reakcija koja stigne ona im često posluži kao municija iz koje mogu lakše da pucaju i iz koje, pre svega, mogu lakše da crpe argumente za međunarodnu zajednicu“, navela je urednica Lazarević.

A ono što se dešava je, dodaje, gašenje srpskih institucija i odlazak stanovništva.

„Porodice koje imaju malu decu, porodice koje bi htele da se bave svojom strukom, da žive jedan normalan život. I koji zapravo vide kuda ovaj proces ide“, dodala je Lazarević.

Da proces koj vodi Evropska unija ima punu podršku Amerike ponovio je danas američki ambasador u Prištini, odgovarajući na optužbe kosovskih vlasti da evropski posrednik drži stranu Srbiji.

„Ovaj trenutni sporazum, ovaj napor da se normalizuju odnosi, je privremeni korak ka konačnom cilju a to je međusobno priznanje dve zemlje. To se mora desiti. Bez toga ne možete imati trajni mir“, kazao je ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer.

Pozivi na mir ali i sprovođenje preuzetih obaveza u okviru Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz Evrope i Amerike stižu svakodnevno. Naročito nakon neuspele runde dijaloga sredinom meseca.