Gašić: MUP stalno radi na očuvanju bezbednosti novinara, reaguje na sve pretnje

Vesti 14. mar 202318:59 5 komentara
MUP

Na sastanku ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i predsednika Кomisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića "ukazano je na potrebu razvijanja mehanizma brzih odgovora u situacijama u kojima se novinari osećaju ugroženim", saopšteno je.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, Gašić je naglasio da to ministarstvo „kontinuirano radi na očuvanju bezbednosti novinara“, kao i da MUP „reaguje na svaku pretnju i ugrožavanje bezbednosti“ novinara.

Povezane vesti

„Uvek smo spremni za saradnju i otvoreni za sva pitanja u vezi sa bezbednošću novinara. Veoma je važno da se osećaju sigurno i bezbedno dok obavljaju svakodnevne novinarske zadatke. Ministarstvo unutrašnjih poslova daće snažan doprinos u radu Кomisije za istraživanje ubistava novinara i policijski službenici će aktivno učestvovati u njenom radu“, istakao je Gašić.

Matić, koji je i član radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara, dosadašnju saradnju sa MUP-om kroz Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara ocenio je kao veoma dobru.

„Predstavnik MUP-a u Stalnoj radnoj grupi dostupan je novinarskim i medijskim udruženjima i njihovim kontakt tačkama za razmenu informacija o napadima na novinare. U prethodnih nekoliko dana primetan je porast nasilja nad novinarima i potrebna je adekvatna i harmonizovana reakcija nadležnih institucija i medijske zajednice u svakom pojedinačnom slučaju kako bi počinioci bili privedeni pravdi“, rekao je Matić.

Matić je rekao i da je „svaki napad na novinara napad na osnovne principe i vrednosti jednog demokratskog društva“, i dodao da je sa ministrom razgovarao i o daljem radu Кomisije za istraživanje ubistava novinara budući da su neki od njenih članova penzionisani.

Gašić i Matić su se saglasili i da je potreban rad na prevenciji, kao i edukaciji novinara i predstavnika MUP-a u vezi sa pitanjima koja se odnose na bezbednost novinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare