Gavrilović o protestu ’96: Postojala je nada i uverenje da ćemo nešto promeniti

Vesti 27. jan 202309:22 0 komentara

Na današnji dan navršava se 26 godina od velikih studentskih protesta 1996/97. Sedam i po dana, na temperaturi koja je bila uglavnom ispod nule, studenti beogradskih univerziteta uspeli su da na granici ulice Kolarčeve i Terazija da neprekidno stoje 178 sati i 24 minuta nasuprot policijskom kordonu u punoj opremi.

O energiji protesta i o tome kako su zauvek promenili političku sliku Srbije, za Novi dan je govorio Miodrag Gavrilović, potpredsednik Demokratske stranke i predsednik Inicijativnog odbora studentskog protesta. Kako je rekao, tada su se borili za istinu, konstatuje da nije bilo ovolikih podela u društvu, a da je bila izražena želja za tačno onim što treba da se desi.

Pročitajte još:

Postajala je i neka nada, ističe. Navodi da su svi bili iznenađeni, da nisu ni znali da narod ima tu energiju. Svaki pojedinac je želeo da da deo svog života od godinu ili dve – da njegovim bližnjima bude bolje, naglasio je sagovornik Novog dana. Kaže da toga danas nema, iako su isti akteri sa druge strane.

„Imali smo brigu o tome šta se sve dešava, ali smo znali da postoje problemi koji će se staviti ispred nas i da ćemo to morati da prevaziđemo. Imali smo strahovito uverenje u sebi da će nešto da se promeni, taj pozitivizam je nešto neviđeno, dodao je.

To su bili dani kada su sa jedne strane bila deca, a sa druge očevi, kao policajci, braća…

„Oliver Dulić u tom trenutku – njegov brat je bio sa druge strane, a on sa studentima. To su bile upečatljive i teške, lične scene“, dodao je.

Naveo je da su zamolili patrijarha da litija prođe kroz Kolarčevu, da su sa njim razgovarali uoči 27. januara. „Naišili smo na ljudsko ljudsko razumevanje i tu je veličina patrijarha Pavla, znate šta se desilo, sam kordon se pomerio i litija je prošla kroz Beograd“, podsetio je Gavrilović.

Celo gostovanje pogledajte u videu iznad.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!