Gazivodska brana bezbedna, primenjuje se redovna procedura blagog ispuštanja

Vesti 19. jan 202319:46
Izvor: KoSSev

Brana na Gazivodama je bezbedna i akumulacija jezera može da primi još metar i po do dva nivoa vode. U pitanju je nasipna brana. Ipak, predostrožnosti radi, na vreme je otvoren preliv, i to samo jedno od četiri predviđena polja. U pitanju je kontrolisano ispuštanje vode. U Ibru Lepencu se nadaju poboljšanju situacije već sutra, jer se već primećuje opadanje nivoa vode bujičnih reka koje se slivaju u jezero.

Stručnjaci koji kontrolišu bezbednost i ispravnost funkcionisanja obe brane u Zubinom Potoku jezera Gazivode navode da nema mesta panici i da se radi o standardnim predviđenim procedurama koje se preduzimaju kada raste nivo vode, preneo je KoSSev.

„Dakle, nije alarmantno, ja imam još mesta za rezervu podizanja vode, ali sam na vreme krenuo da ispuštam vodu i kontrolišem talas. Trudimo se i naravno trudićemo se i dalje da razvučemo to koliko se može, dok ne prođe dotok koji stiže iz pravca Crne Gore i Ribarića. To nam je prioritet“, rekao je direktor JP „Ibar“ Marko Vulović.

„Drugim rečima, da ne čekam da se voda podigne do maksimuma pa da nema prostora za delovanje i da moram da puštam 500 kubika, krenuo sam na vreme sad, puštam 100 kubika“, dodaje.

On je potvrdio da je prelaz otvoren, i to samo jedno od četiri polja.

„Voda se kontrolisano ispušta. Ne bi trebalo da se menja nivo. Možda nešto blago bude porastao. Trenutno su i drugi dotoci u opadanju, poput Lučke reke, govorim ovde o situaciji za Zubin Potok. To nam ide u prilog, jedino ako ne bude neke veće kiše ponovo te se desi nešto neočekivano, ali ovako kako je sad, ne bi trebalo da bude neke veće promene ni u Zubinom Potoku ni u Mitrovici“, objašnjava.

Vulović kaže da akumulacija Gazivoda nije dostigla svoj maksimum, iako jeste pređena prelivna tačka.

„Nije došao do maksimuma, ali je prelivna tačka pređena oko 20 i 25 cm, a ta jedna vrata otvorena pa se ispušta taj nivo vode. Mi se trudimo da kontrolišemo taj talas. Pratimo iz sata u sat ceo dan. Nema mesta panici, mi ćemo da se trudimo da tu vodu ispuštamo kontrolisano i preventivno baš da ne bi došlo do toga da jurne neki talas, nego da bude dozirano jer kontrolišemo i na drugoj brani taj protok. On je trenutno 100 kubika. Gledaćemo da ne idemo preko toga, i ako bude da to bude, bude vrlo malo“, rekao je.

Obilne padavine koje već dva dana ne prestaju izazvale su poplave širom Kosova. Zahvaćeno je više opština gde već nanose štetu. Situacija je za sada najozbiljnija na severu, u područjima korita reke Ibar, kojim se upravo i puni Gazivodsko jezero. U opštini Zubin Potok najteža situacija je u Jagnjenici. dok su sela Dren, Prevlak, Crepulja i Jabuka odsečeni od ostatka opštine. I putevi do Zubinog Potoka iz pravca Kosovske Mitrovice sa obe strane su blokirani, ali se može doći preko Pridvorice, javlja KoSSev.

Niže niz Ibar, najalarmantnije je u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu. Poplava ima i u Leposaviću.

Komentari

Vaš komentar