Gde je u Srbiji pronađeno veliko nalazište zlata o kome je govorio Vučić

Vesti 19. jan 202323:5264 komentara
Izvor: Pixabay

Otkako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još sredinom decembra naveo da je u jednoj "siromašnoj opštini na jugoistoku zemlje" pronađeno veliko nalazište zlata, trajala su licitiranja gde je to tačno.

Kompanija Dundee Precious Metals Inc. (DPM) zvanično je saopštila pre nekoliko dana da su nadomak njenog projekta „Timok Gold“ na lokalitetu Čoka Rakita (Homolje, opština Žagubica) pronađeni zlato i bakar, „među drugim uzorcima visokog kvaliteta“, piše Nedeljnik.

Čoka Rakita nalazi se tri kilometra jugoistočno od projekta „Timok Gold“, a sa 517 metara dubine nađeno je 63,46 grama po tonu zlata (Au) i 0.11% bakra, kaže se u saopštenju.

POVEZANE VESTI:

„Preliminarni metalurški testovi ukazuju da je izdvajanje zlata veće od 93%. Dodatni testovi zakazani su za 2023. godinu“, naveli su analitičari iz grupe Stifel.

Bušenje je, dodaje se, obavljeno u četvrtom kvartalu 2022. U isto vreme, i analitičari kompanije Canaccord Genuity kazali su da „stvari postaju jako slatke u Čoka Rakiti“, dodaje Nedeljnik.

Kako su sredinom decembra pisali mediji, predsednik Vučić je objavio da su u Srbiji otkrivena nalazišta zlata i kalcijum-karbonata. Početkom januara je dodao da je nalazište u jednom od najsiromašnijih delova Srbije.

„Za jedno se zna da je u Gadžinom Hanu, a čekam dozvolu da kažem gde je tačno i ovo drugo“, rekao je Vučić, ali i dodao da će opština „doslovno procvetati, te da je u njoj pronađeno mnogo više zlata nego što imamo u rudniku Čukaru Peki“.

„Da sam birao bolju opštinu, ne bih je našao. U pitanju je jugoistok Srbije. Ta opština će procvetati“, zaključio je predsednik Srbije.

Komentari

Vaš komentar