Gde su deca Ane Landeke: Institucije zakazale, policija ćuti

Vesti 07. jun 202211:02 > 12:40 32 komentara
N1

Korisnici Sigurne kuće u Beogradu Ani Landeki bivši muž je odveo decu u nepoznatom pravcu, pošto je u nedelju presreo auto u kom su se deca nalazila sa dedom. On je oko jedan posle ponoći, kako navodi Vesna Stanojević iz Sigurne kuće, prešao srpski granični prelaz Šid, a da ga graničari nisu zaustavili niti proverili, i ušao u Hrvatsku, bez problema. Trenutno se ne zna gde su deca.

„Ana nije dobila nikakvu informaciju gde su deca, žena je potpuno van sebe, ona plače, ona ne može da se kontroliše, rekla sam joj da se smiri da bi videli kako će to sad dalje ići, iskreno se plašim za njeno zdravlje, to veče kad se sve to izdešavalo, ona je maltene doživela infarkt, nije mogla da diše“, priča Stanojević i dodaje da je Ana Landeka „divna majka, kod nas je već godinu dana, često je decu vodila kod roditelja, s obzirom da radi“.

Ona u Novom danu na TV N1 navodi da je Ana „primer kakva majka treba da bude“.

Kaže i da Landeka „jako dugo čeka odluku o starateljstvu i za to je kriv Centar za socijalni rad sa Novog Beograda“.

„Pokrenućemo postupak protiv socijalnog radnika koga ne želim sada da imenujem. Pitao nas je nedavno zašto je ona toliko dugo kod nas, nema nikakvog razloga. Juče je počeo da se pravda kako je on uradio ovo ili ono, a ta sporost institucija upravo dovodi do ovakvih situacija, koje ne mogu tako lako da se isprave“, ukazuje Stanojević i dodaje da je juče o svemu obavešteno i Ministarstvo pravde.

Da li se radi o otmici?

Na pitanje da li se pravno radi o otmici, Milena Vasić iz Jukoma navodi da se ne radi se o otmici u klasičnom smislu, „osoba koja je odvela dete je roditelj i ne postoji sudska odluka kojom mu je na neki način ograničeno obavljanje roditeljske uloge“.

N1

„Ono što je problem je što su ovakve situacije vrlo česte, i što nije redak slučaj da jedan roditelj odvede preko granice dete, a postojeći mehanizmi za vraćanje deteta su vrlo spori i nisu efikasni“, kaže Vasić i ističe da „imamo sliku čitavog sistema koji je zakazao.

I Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu se slaže da se ne radi o klasičnoj otmici, jer nije donesena odluka suda da su deca pripala majci, ali jeste propust institucija.

Dodaje i da je u drugim zemljama jako čest slučaj porodičnih otmica, kao i da se najviše zbog njih pokreće Amber alert, koji u Srbiji još nije zaživeo.

Međutim, Jurić poručuje, i da postoji Amber alert, procedura bi morala biti ista i ističe da se radi o „velikom propustu naših carinskih službenika, ne može se preći granica bez saglasnosti oba roditelja“.

N1

„Kada bi postojao Amber alert bile bi pojačane aktivnosti, ne samo na graničnim prelazima, već bi i svi mediji morali da objave informaciju o nestanku“, pojašnjava Jurić.

Povezane vesti

Ističe da svaki roditelj mora da ima saglasnost, osim ako nema sudske odluke da dete pripada jednom roditelju.

„Ali, dete ne može preći granicu bez dokumenta da je drugi roditelj saglasan da dete izađe iz zemlje“, dodaje on.

Prema rečima Vesne Stanojević, u devet u nedelju uveče stiglo je na granicu obaveštenje da će otac Domagoj Landeka, koji ima hrvatsko i švajcarsko državljanstvo, da dođe sa decom, ali on je oko jedan prošao bez ikakve kontrole.

„Ti na graničnom prelazu su morali da znaju da ne smeju da ga puste“, navodi Stanojević i podseća da su dečiji pasoši bili kod majke.

„Moguće da je falsifikovao pasoše, ko zna, možda je nekog potplatio“, dodaje ona i kaže da je pokrenut disciplinski postupak protiv ljudi koji su te večeri bili na granici, ali da se ne nada da će od MUP dobiti nešto više informacija.

Vasić navodi da je to pitanje za policiju i tužilaštvo da otkriju kako su deca prošla bez dokumenata.

Jurić podseća da deca imaju dvojno državljanstvo, i srpsko i hrvatsko, i kaže da on prelazi često sa dva dokumenta u dve zemlje.

Slaže se sa Stanojević kada se radi o ćutanju policije i dodaje da otkada je Aleksandar Vulin došao na čelo policije, „definitivno se nikad nisu oglasili povodom bilo kakvog problema“.

„Očigledna greška jeste naše policije, ne možemo u ovom slučaju da teretimo policiju Hrvatske, jer oni štite svoje građane. I verovatno iz Hrvatske ima dokument da je čovek staratelj, oni su ga bez problema pustili u zemlju. A pitanje je kako je izašao iz Srbije, a odgovor mogu biti siguran, nećete dobiti ne danas, nego nikad“, smatra Jurić.

Na pitanje da li je to bio čist propust ili svesno učinjena greška, Stanojević kaže „ako je svesno učinjena greška, onda je bio dogovor da se podigne rampa, ali mi imamo informacije koje nisu proverene“.

Vasić dodaje da je „porazno da mi u jutarnjem programu moramo da spekulisemo šta se desilo, samo nagađamo, a morali bismo da imamo zvanične informacije od policije“.

Stanojević ukazuje da to „kako se ta deca osećaju, nikog ne zanima“. Dodaje da će Ana Landeka danas ići u policiju da da izjavu, a da će njeni roditelji, koji su pretrpeli telesne povrede tokom otimanja dece od strane Domagoja Landeke, uz lekarski nalaz podneti krivične prijave.

„Ali, sve to zahteva vreme, a ono ne ide u korist ni deci ni majci, i to je najtragičnije“, ocenjuje Stanojević.