Gej mladić koji je pretrpeo policijsku torturu počeo štrajk glađu

Vesti 12. apr 202419:38 29 komentara
Privatna arhiva

Andrej Obradović, mladić kome je 14. februara policija upala u stan u kom živi sa cimerkom, i kako su rekli iz organizacije "Da se zna", više sati nad njima vršila torturu, započeo je štrajk glađu, jer ga do danas, tvrdi, niko nije pozvao da da izjavu ili obavestio o pritužbi koju je podneo. On će štrajk nastaviti večeras, ispred Skupštine Srbije.

„Ovu odluku nisam doneo preko noći i nisam je doneo lako ali nažalost mi nije ostavljena druga opcija za borbu. Želim da ovo bude opomena i poziv nadležnim institucijama za hitne reakcije povodom slučaja koji se desio 14. februara Beogradu“, naveo je Andrej.

On je ponovio da su tog dana povređena sva njegova ljudska i zakonska prava.

Povezane vesti

„Osećam se ugnjetavano i poniženo gotovo svakodnevno jer moj slučaj stoji u fioci u nadi nadležnih da ću odustati sa gonjenjem državnih službenika koji su na najgori mogući način psihički, fizički pa potom i seksualno zlostavljali dve osobe tokom pretresa u njihovom stanu“, rekao je on.

Kako je rekao, štrajk glađu će trajati dok se ne ispune njegovi prvobitni zahtevi, od kojih je prvi krivično gonjenje i udaljavanje sa radnog mesta dva policajca, S.V. i D. D.

„Kako biste se vi osećali znajući da neko ko vas je na ovaj način ponizio i zlostavljao i dalje sedi na svom radnom mestu i nastavlja svoj život bez bilo kakvih poslovnih, moralnih ili zakonskih posledica dok vi ne možete da normalizujete svoj život usled bola i traume koja su vam nanela ta dva lica zajedno sa celom smenom interventne i specijalne jedince i celom smenom MUP-a Novi Beograd“, pitao je mladić.

On dalje traži da se identifikuju i udalje sa radnog mesta sva NN lica koja su učestovovala u „mučenju i seksualnom zlostavljanju, kao i iste mere za NN tehničara u bolnici „Laza Lazarević“ zbog, kako kaže „lažnog predstavljanja i odbijanja pružanja hitne medicinske pomoći, uvredljivih komentara praćenih homofobijom“.

„Do dana današnjeg nisam kontaktiran povodom napretka ili eventualnog davanja izjave povodom svega navedenog. Od petka (12.04.2024) od 09h odbijam da u svoj organizam unosim hranu, tečnu hranu ili bilo koji drugi vid hranjivih materija osim vode koja je neophodna. Štrajk će trajati sve dok se moji zahtevi ne ispune. Takođe zelim da naglasim da ovo ne radim samo zbog sebe, radim ovo zbog mnogih drugih sličnih meni, koji su prežveli isti tretman raznih institucija i koji su ostali u tišini. Radim ovo za sve nas jer, ja nisam neko ko će ćutati. Ne plaše me pretnje, niti gotovo svakodnevna zastrašivanja, naprotiv – sa tim poduhvatima sam i doveden do momenta gde moram da uradim ovaj samopovređujući akt kako bi pravda bila zadovoljena“, rekao je Andrej.

On je naveo i da će ukoliko ga ne puste unutra noć provesti ispred Skupštine Srbije, sa transparentom.

Podsetimo, slučaj nasilja dogodio se 14. februara u Beogradu, kada je policija upala u stan jednog gej mladića i njegove cimerke na Karaburmi, a zbog dojave da poseduju drogu. Sa takvom policijskom brutalnošću se pripadnici LGBT zajednice, kao i aktivisti koji beleže napade na njih, kažu, do sada nisu sreli.

Tortura nad te dve osobe, koja je trajala više sati, i u stanu i u policijskoj stanici, naveli su iz organizacije Da se zna.

Kako je rekao Bojan Lazić iz Da se zna, policija je provalila u stan, navodno zbog prijave da se u njemu nalazi droga, ali su pretres obavljali pripadnici specijalne policije, koji su prvo vezali i oborili na zemlju dvoje cimera, a zatim im uperili oružje u glavu.

„Kada su uočili obeležja LGBT zajednice krenula je brutalnost prema njima“, rekao je Lazić i dodao da su tu policijsku ekipu vodili S.V. i D.D.

Momka su vređali i nazivali pogrdnim imenima i da su mu govorili da ga treba ubiti, vređali njegovu cimerku, da su mladića dodirivali po polnom organu i njegovom glavom simulirali oralni seks, da su ih tukli i naneli im telesne povrede.

Pogledajte još: 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare