Generalni sekretar Interpola u Beogradu: Značajna saradnja sa Srbijom u oblasti novih tehnologija

Vesti 15. maj 202416:06 9 komentara
Izvor: Skupština Republike Srbije/ Peđa Vučković (STR) /TANJUG

Generalni sekretar međunarodne organizacije kriminalističke policije Interpol (Police organization international criminal police) Jirgen Štok istakao je danas u Beogradu značaj zajedničkog delovanja svih članica Interpola na očuvanju globalne arhitekture bezbednosti.

Na sastanku s predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić je rekao da je Srbija aktivna članica Interpola, naglasio važnost dalje saradnje u oblasti novih tehnologija, a „posebno izazova koje donosi razvoj i primena veštačke inteligencije“, saopštila je Skupština Srbije.

Brnabić je istakla da Srbija i njeno Ministarstvo unutrašnjih poslova pridaju poseban značaj saradnji s Interpolom, „posebno u zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala“ i da će Srbija raditi na daljem unapređenju sajber bezbednosti.

Sagovornici su, s obzirom da Srbija predsedava Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju, ukazali da u tom pogledu treba da se ;“ostvari još dublja saradnja Srbije i Interpola“.

Štok danas učestvuje na zasedanju Generalne skupštine Asocijacije šefova policija u Jugoistočnoj Evropi (SEPCA), kojom predsedava Srbija. Taj skup je otvorio ministar unutrašnjih poslova Srnije Ivica Dačić, a učestvuju direktori policija i šefovi delegacija iz regiona, a uz Štoka i direktor Savezne kriminalističke službe Austrije Andreas Holcer, zamenik ambasadora SAD u Beogradu Džon Ginkel, i mnogobrojni posmatrači. Na konferenciji u Beogradu su direktori policija i šefovi delegacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine – Republike Srpske i Federacije BiH, Bugarske, Severne Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije i Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare