Geolog: Izgradnja u Makišu ugroziće vodosnabdevanje Beograda

Vesti 30. dec 202018:35 > 18:4413 komentara

Geolog Branislav Božović izjavio je u Danu uživo da će zagađenje izvorišta na Makiškom polju krenuti sa startom gradnje predviđenog kompleksa u ovom delu Beograda, kao i da bi to ugrozilo vodosnabdevanje građana, pogotovo u višim delovima grada.

Podsetimo, Skupština grada Beograda usvojila je Plan detaljne regulacije dela Makiškog polja na Čukarici. Glavni urbanista Marko Stojčić tvrdi da se njime ne ugrožava snabdevanje Beograda vodom, što je i glavna briga mnogobrojnih protivnika izgradnje stambenog naselja u tom delu grada. Božović ne deli njegovo mišljenje i tvrdi da će se izgradnjom naneti velika šteta.

Povezane vesti

#related-news_1

„Zagađenje će krenuti onog momenta sa sa prvim zahvatima u raskopavanju, nasipanju i transportu. To je prvo zagađenje, a onda dolazi i drugo zagađenje, o čemu se nikada ne razgovara i ne razmišlja, to su rizici po bezbednost izvorišta. Jednostavno, tokom eksploatacije izvorišta, i tog naselja koje će tamo da se gradi jako dugo, biće sigurno zagađenja. Ono što je sigurno da će opadati izdašnost izvorišta kada počnu radovi“, ističe Božović.

Dodaje da to praktično znači da ako Beograd troši šest kubika vode po stanovniku, onda bi smanjenje od 500 litara vode u sekundi za Beograd bilo „katastrofično“.

„Činjenica je da ni fabrike vode ne mogu da ispune svoj kapacitet, a makiško izvorište daje blizu polovine vode za Beograd. Svi viši delovi grada bi bili ugorženi, koji imaju probleme sa starom mrežom i sigurno bi bilo problema vezano za kvarove na mreži“, uveren je Božović i dodaje da bi stanovnici viših delova Beograda morali da pune kade, i da po ceo dan čekaju dolazak vode.

Prema njegovom mišljenju izvorišta na Makišu će biti ugrožena i zbog olova koje će se ispuštati iz automobila, kao i zbog otpadnih ulja i gasova.

O vrednosti izvorišta na Makišu, kaže on, dovoljno govori podatak da bi ono predstavljalo rezervu od nekih mesec dana u slučaju neke veće hemijske katastrofe ili većeg zagađenja.

„Beograd u ovom trenutku nema drugo izvorište. Ono što je najstrašnije i što najviše pogađa mene i moje kolege je što nije otvoreno novo izvorište da bi se staro lagano upropastilo i zatvorilo“, poručuje Božović.

Upozorava da ovo obećanje vlasti, ukoliko bude isto kao i sa onima sa Autobuskom i Železničkom stanicom, može da donese veliku opasnost, jer se radi o najvažnijem resursu.

Prema njegovim rečima, opasnost se odnosi i na građane koji budu kupili stanove u tom kompleksu, jer će i „oni dobijati vodu odatle, ako je bude bilo dovoljno“.

Ukoliko dođe do izgradnje zaboravite na svež vazduh u letnjim mesecima

„Može se desiti da se i ta zagađenja budu predstavljala u boljem svetlu nego što u stvarno zagađena. Evo danas imate promene u kategorizaciji vode. Nekada je kategorija dva bila granica koja je mogla da se koristi za kupanje i za sve ostalo, a danas to više nije, jer smo ušli u treću kategoriju koja se proglašava da je bezbedna za kupanje, a i za piće. Znači, to su stvari koje stokom vremena menjaju“, navodi Božović.

On smatra da i među kolegama koje su u vlasti postoji isto mišljenje o ovoj, temi, ali navodi da su pod strahom i pod pritiskom od nadređenih.

„Ukoliko dođe do podizanja toliko miliona kvadrata na Makiškom polju, zaboravite da će dolaziti sveži letnji vazduh u letnjim mesecima, sa pobrđa Šumadije i Avale koji silazi niz Topčidersku reku, Železničku reku i Ostružničku reku i rashlađuje savski amfiteatar i rashlađuje čitav levi deo Novog Beograda. Beograd će onda u toj zni da bude ‘rerna'“, upozorava Božović.

On je ocenio da vlasti omalovažavaju „pravu struku“ kao i da se oglušuju na sve savete koje su im bili upućeni.

Božović je kao primer kako se čuvaju izvorišta, naveo susednu Mađarsku, u kojoj se kako kaže vodoizvorišta čuvaju „pod oružjem“.

„Moramo se pobuniti i pokazati svoj demokratski kapacitet, jer je bilo mnogo zahvata koji su poremetili Beograđanima elementarne uslove života“, zaključuje Božović.

Komentari

Vaš komentar