Georgiev: Opozicija treba snažnije da krene u kampanju za sve izbore

Vesti 23. sep 202320:29 14 komentara
N1

Direktor vesti TV Nova S Slobodan Georgiev kaže za N1, povodom 21. protesta "Srbija protiv nasilja" u Beogradu da je ovo težak trenutak, da cela stvar traje jako dugo, "ljudi iz opozicije su se držali po strani, a pitanje je da li je to trebalo". Smatra da će doći do restarta sa obraćanjem lidera opozicije učesnicima protesta, što je bilo prvi put od početka protesta.

Na protestu su govorili Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanik Ekološkog ustanka i Srđan Milivojević iz Demokratske stranke.

Povezane vesti

„Ne znam zašto su tu Ćuta i Milivojević. Ćuta je lider kao nekog pokreta, Srđan nije. Najnormalnije je da predsednici stranaka i oni koji vode stvar budu na bini“, poručio je Georgiev.

Na pitanje da li je opozicija ovim ušla u neku vrstu predizborne kampanje, kazao je: „‘Ajde to tako da zovemo“.

„Svi koji se bave politikom su uvek u kampanji. Opozicija je nekako dogurala do nekakvog sporazuma, i ja mislim da je to dobro“, rekao je, aludirajući na „Dogovor za pobedu“ koji su opozicione stranke koje učestvuju u organizaciji protesta potpisale pre dva dana, a čiji je cilj da se uđe u konkretne dogovore o koalicijama i izlasku na izbore.

A upitan zašto kaže „nekakav sporazum“, Georgijev navodi da kad pročitate šta piše u sporazumu jasno je da je opozicija „ovo mogla da uradi kad god je htela“.

Ističe da opozicija treba snažnije da krene u kampanju za sve izbore.

„Znamo sigurno da će biti lokalnih i pokrajinskih izbora, sve drugo je pitanje Vučićevog menadžmenta upravljanja Srbijom“, smatra on.

A na to da li veruje da bi bilo moguće da izbori budu u decembru, što traži opozicija, on odgovara pitanjem: „Zašto bi Vučić ispunio zahtev opoziciji da budu izbori u decembru?!“

„On nikad nije organizovao izbore u zimu. On voli kad gora ozeleni da krene u kampanju“, ocenjuje Georgiev.

Na pitanje da li je ovo nova faza saveza opozicione javnosti i opozicionih partija, kaže da ne zna čemu toliko femkanje opozicionih lidera da se obrate učesnicima protesta.

„Njihov posao je da izađu pred narod da kažu kakav je plan i šta su se dogovorili“, smatra Georgiev.

„Ovo što je Ćuta govorio to je posao opozicije, znači akcija“, istakao je.

Upitan da prokomentariše krizu koja srpsko društvo potresa poslednjih meseci, Georgiev kaže da je „kriza za jedan deo javnosti, a za ove sa vlasti nema nikakve krize“.

„Oni su toliko otišli van Srbije, naduvali su se kao baloni i žive u nekim svojim oblacima, i oni kada sednu kažu ‘e ljudi, mi imamo svuda većinu, šta hoće ovi, kakvi izbori'“, ocenjuje Georgiev.

Ističući da ne postoji kriza vlasti, navodi da „postoji kriza legitimiteta ove vlasti, Srbija prolazi kroz jedan veliki problem od maja meseca, dešavaju se ovde u društvu značajne stvari“.

Ponavlja da „opozicija treba da izađe sa svojim planom, videli smo na bini grupu ljudi, koji su svih ovih meseci bili sa građanima na ulici“.

„Opozicija treba da kaže da li je ideja sada takva da je cilj delovanja promena ove vlasti ili će opet da se upletu u rasprave o tome šta mislite o Kosovu, Rusiji, LGBT populaciji“, dodao je Georgiev i poručio da je „sad trenutak da se napravi vrlo jasan pravac“.

Smatra i da opozicija kao krajnji cilj treba da postavi pobedu Vučića.

„Ako se opozicija dobro organizuje i ako budu imali podršku građana, sigurno će pobediti u Beogradu, za Niš i Novi SAD nisam siguran, jer je tamo opoziciona scena kudi-kamo slabija“, navodi.

Na pitanje šta bi njemu bila pobeda opozcije, kaže da bi to bila „da pobede na Voždovcu, to je simboličko mesto, mora ta beton liga da se dobije“.