Georgiev: Vučićeva izjava o Radmanu dolazi iz frustracija, Hrvatska je njegova meta

Vesti 25. feb 202411:29 61 komentara

Urednik vesti na teleleviziji Nova S Slobodan Georgiev ocenio je u Novom danu da je reagovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića nakon izjave hrvatskog ministra Gorana Grlića Radmana očekivana, jer se on "sa Hrvatskom takmiči od kada je politički prohodao".

„Vučić je napravio diplomatski uspeh prema Amerikancima. Dakle, kada je pre dve godine ovde došao ambasador Kristofer Hil glavna priča je bila sankcije prema Rusiji. Da Srbija treba da se odvoji, kako to oni nazivaju, ‘malignog ruskog uticaja’. Bila je priča da ćemo sačekati da prođu izbori, pa onda leto… I dve godine nakon toga, toga više nema. To ne pomene Ursula fon der Lajen, ne pomene Blinken, već to pomene ministar u Hrvatskoj, i Vučić na to reaguje. On reaguje što se pominje ta tema i što dolazi iz Hrvatske. To je večita njegova frustracija. Hrvatska je njegova meta. Sa Hrvatskom se takmiči od kada je politički ‘prohodao'“, smatra Georgiev.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica u našem regionu insistira na sprovođenju dogovorenih stvarima oko Kosova.

„Priština je uspostavila kontrolu na celom Kosovu, a Srbe je uvela u neku vrstu ‘dodatnog geta’. Izolovala je te ljude tamo ukidanjem mogućnosti da koriste dinar, a da im nije ponudila ništa drugo“, rekao je Georgiev.

U isto vreme, smatra da je „Srbija pokazala nemoć“, kao i da „uživa u svojoj nemoći“.

„Naša vlast nam govori sve vreme: ‘Mi smo nemoćni. Ne možemo ništa tu da uradimo. Jadni mi’, što je inače kulturološki naša omiljena pozicija. Da sedimo i kukamo“, zaključuje Georgiev.

Dodaje da se „stalno vrtimo u krugu“, i ukazuje da je „Rusija daleko“.

„Vidmo kako se prezentuje dve godine rata u Ukrajini. Meni je zanimljivo kako RTS to predstavlja. Kao da je neko napao Moskvu, kao da je neko napao i ubijao civile u Rusiji, a ne obrnuto. I onda imate situaciju da kada se spomenu sankcije Rusiji, ovi ovde se pitaju: ‘Zbog čega? Zašto? Pa ceo svet je protiv Rusije kao što je protiv nas. Dakle, tu se mi povezujem o sa njima“, zaključuje Georgiev.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare