Gervala u Savetu bezbednosti: Srbija i Rusija najveće pretnje za Zapadni Balkan

Vesti 20. apr 202223:199 komentara
pixabay.com

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala je na sednici Saveta bezbednosti UN izjavila kako su Srbija i Rusija najveće pretnje stabilnosti Zapadnog Balkana.

„Srbija je najveća pretnja normalizaciji odnosa i stabilnosti u regionu“, rekla je Gervala na sednici u Njujorku.

POVEZANE VESTI:

Izjavila je da je „Kosovo deo Zapada“, dok „Srbija i dalje ostaje satelit Rusije“ što je, kako ona smatra, razlog što je Zapadni Balkan i dalje nestabilan.

Kazala je da Srbija nastavlja da se naoružava, da su „sve zemlje u regionu ugrožene od strane Srbije“ i koja ima „vojsku koja je spremna da napadne“.

Gervala je govorila i o nedavnim napadima na pripadnike kosovske policije u blizini graničnih prelaza sa Srbijom, nazvavši ih „terorističkim“ i okrivljujući za to Beograd.

„Napadi dolaze s teritorije Srbije i bili bi nemogući da ih (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić ne toleriše“, rekla je Gervala.

Kosovo je, po njenim rečima, spremno za dijalog sa Srbijom, kao način da se krene napred, ali je rekla da Srbija mora da prvo „prihvati realnost“ da je „Kosovo nezavisna država“, i ponovila zahtev Kosova da se taj proces u kojem posreduje EU, okonča uzajamnim priznanjem.

Komentari

Vaš komentar