Gervala: Zamenik direktora Kosovske policije pušten iz pritvora

Vesti 18. apr 202423:22 15 komentara
United Nations/Youtube/Printscreen

Zamenik generalnog direktora Kosovske policije, Dejan Janković, vraća se na Kosovo, saopštila je kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala.

Janković je uhapšen juče na prelazu Jarinje od strane srpske policije, nakon čega je sproveden za Rašku, piše kossev.info.

Prištinski zvaničnici tumačili su hapšenje kao „osvetu“ zbog toga što je Kosovo samo dan ranije dobilo podršku u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope da postane članica ove evropske organizacije, ali i kao posledicu prethodne najave srpskog prdsednika, da će biti uhapšeni svi koji ne poštuju ustavni poredak Srbije.

Hapšenje je ujedno naišlo na zabrinutost pojedinih međunarodni zvaničnika.

Tokom dana je Tanjug izvestio da je Jankoviću određeno 48-časovno zadržavanje.

Međutim, kasno večeras oglasila se kosovska ministarka spoljnih poslova, navodeći da je Janković već pušten.

„Zamenik direktora Kosovske policije, Dejan Janković, koji je bio pritvoren na dva dana u Srbiji, sada se vraća na Kosovo“, poručila je, bez iznošenja drugih detalja.

Ona je još jednom ponovila viđenje Prištine o razlogu privođenja.

„Ovaj čin usledio je nakon očajničkih mera odmazde Srbije nakon što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope glasala za članstvo Kosova“, navela je.

Podsećamo, prištinski zvaničnici su sinoć saopštili da je osim Jankovića, još devet pripadnika Kosovske policije zadržano na prelazima, a da je u međuvremenu pet pušteno.

MUP Srbije, sa druge strane, saopštio je da su zapravo četvorica pripadnika KP privedena prilikom kontrole na prelazima zbog bezbednosnih provera, a da je samo jedan od njih zadržan – Janković.

MUP Srbije je ujedno demantovao navode Prištine da srpski policajci navodno na prelazu sa Hrvatskom, ali i na još nekim prelazima, juče zadržali na stotine građana sa Kosova i da im nisu dozvoljavali da nastave kretanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare