Gimnazijalci predstavom na sceni teatra „Vuk“ pomažu teško obolelom drugaru

Vesti 04. dec 202220:513 komentara
Izvor: Printskrin / Budi human

Sav prihod od ulaznica za predstavu „Igraj, trči i pobedi” koju će u utorak, 6. decembra, gimnazijalci izvesti na sceni teatra „Vuk” ide za lečenje drugara iz škole obolelog od leukemije.

Izvođenje humanitarne predstave „Igraj, trči i pobedi” deo je podrške đaka i profesora Sportske gimnazije u Beogradu učeniku prvog razreda ove škole, talentovanom košarkašu čije je bezbrižno školsko doba, na startu srednjeg obrazovanja, iznenadna bolest pretvorila i u životnu bitku. Na sceni prestoničkog teatra „Vuk” u utorak, 6. decembra, gimnazijalci sportisti odigraće dramsku priču iz života škole, po tekstu i u režiji svojih profesorki Ivane Marinko i Verice Đoković. Predstava je tog dana na repertoaru u dva termina od 17.30 i od 19.30 časova. Sav prihod od ulaznica biće iskorišćen za lečenje Ognjena Kapate, učenika prvog razreda Sportske gimnazije koji boluje od akutne limfoblastne leukemije veoma visokog rizika. Karte se mogu kupiti u holu gimnazijskog zdanja u Ulici hercega Stjepana od predstavnika đačkog parlamenta, po ceni od 500 dinara, prenosi Politika.

Ognjen je do početka ove školske godine i kao i njegovi vršnjaci redovno trenirao i uspevao da uskladi školske i sportske obaveze, dok ga zdravlje nije primoralo da s košarkaškog i obrazovnog terena pređe na životnu utakmicu. Boluje od akutne limfoblastične leukemije, a da bi ozdravio neophodno je da mu što pre bude urađena transplantacija koštane srži u inostranstvu.

„Učenički parlament Sportske gimnazije već je organizovao humanitarni fudbalski turnir u kome su učestvovale ekipe 14 srednjih škola. Održano je 57 utakmica, juče je bilo finale. Pobedili su naši đaci, tim u čijem su sastavu igrali Ognjenovi vršnjaci iz prvog sedam i odeljenski drugari iz prvog pet. Prihod od kotizacija takođe ide za lečenje našeg prvaka, a prvi put smo ga upoznali prvog dana fudbalskog turnira na koji je došao. Odmah se oko njega skupilo društvo iz odeljenja, jer zbog bolesti on pohađa nastavu na daljinu“, pojašnjava Ivanka Kovačević, direktorka Sportske gimnazije.

Naročito ističe da uprkos borbi sa bolešću ovaj dečak u učenju postiže sve kao i njegovi drugari koji dolaze u školu, profesori mu šalju zadatke on odgovara, na vezi su onlajn.

„Sada je na terapiji citostaticima, ali da bi se izlečio treba da ode što pre na operaciju u kliniku za presađivanje koštane srži u Bolonji. To lečenje košta 280.000 evra. Da bismo pomogli da se taj novac sakupi organizovaćemo i humanitarni novogodišnji bazar. Svi se trude da doprinesu što više, da naš đak što pre ozdravi. Predstavnici učeničkog parlamenta išli su i na roditeljske sastanke i prodavali karte za humanitarnu predstavu „Igraj, trči i pobedi”, za koju nam je Odbojkaški savez Srbije štampao ulaznice, a teatar „Vuk” besplatno ustupio scenu. Na kraju, od svake ocene i jeste važnije da đaci izađu iz škole kao dobri ljudi“,  zaključuje Kovačević.

Podsetimo, Fondacija „Budi human“ je saopštila da ne organizuje prikupljanje donacija putem humanitarnih kutija niti na bilo koji drugi način u gotovom novcu.

Komentari

Vaš komentar