GIZ: Sve je manje tražilaca azila iz Srbije u Nemačkoj, a sve više povratnika

Vesti 18. dec 202214:14 3 komentara
N1

Sve je manje tražilaca azila iz Srbije u Nemačkoj, a sve više povratnika iz Nemačke i drugih evropskih zemalja, saopštila je nemačka Organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) povodom Međunarodnog dana migranata.

Prema podacima istraživanja „Društveno-ekonomski položaj i reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji u Srbiji 2021“ Slobodana Cvejića, od 2016. godine konstantno opada broj tražilaca azila iz Srbije u zemljama Evropske unije i povratnika u Srbiju po sporazumima o readmisiji.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije u 2020. godini bilo je 1.008 registrovanih realizovanih readmisija.

Na direktnom, individualnom osnaživanju povratnika i njihovoj boljoj integraciji u društvo GIZ radi u okviru Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru koji nudi savetovanje i usluge posredovanja za povratnike iz Nemačke i trećih zemalja kojima je potrebna podrška u socijalnoj i ekonomskoj reintegraciji, ali i za lokalno stanovništvo.

U saradnji sa partnerima Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije, GIZ je u 2022. godini direktno osnažio stotine građana iz ugroženih kategorija i pružio samo povratnicima iz Nemačke više od 3.000 individualnih mera podrške.

Pored rada sa ugroženim kategorijama društva, GIZ radi i sa visokovalfikovanim građanima koji su se školovali ili radili u inostranstvu. Njih šestoro u ovoj godini vratilo se u Srbiju i zaposlilo se u javnim institucijama, naučnim institutima i civilnom sektoru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare